Küresel iklim değişikliği araştırması: Endişe ve umut bir arada

Barem'in anketine göre Türkiye nüfusunun yüzde 95'i küresel ısınmaya yol açan iklim değişikliğinden endişe duyuyor. İklim değişikliği bilinci ise kadınlarda daha yüksek.

Barem araştırma şirketi, dünya çapında insanların küresel ısınma ve iklim değişikliği konularındaki düşüncelerini derlediği “Küresel İklim Değişikliği” araştırmasını yayınladı. Araştırma kapsamında 39 ülkeden 30 bine yakın kişiyle görüşüldü.

Sonuçlara bakılırsa dünyanın yüzde 86’sı küresel ısınmaya neden olan iklim değişikliği konusunda endişeli. Bu kesimin yüzde 84’ü de küresel ısınmanın insan eliyle gerçekleştiğini düşünüyor. Bu oranlar Türkiye özelinde ise sırasıyla yüzde 95 ve yüzde 90.

Çalışmanın verilerine göre, dünya genelinde de Türkiye özelinde de iklim değişikliği bilinci kadınlarda daha yüksek.

Çin’de yüzde 57 ‘tehdit değil’ diyor

Ülkelerin küresel ısınma önermelerini kabul etme oranları sıralamasında Türkiye beşinci sırada. ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkeler ise listenin sonunda yer alıyor.

Araştırmada küresel ısınmanın insanlık için bir tehdit olup olmadığı sorusuna Türkiye yüzde 95 oranında “evet” yanıtı verirken, Çin’de bu oran yüzde 57’de kalıyor.

Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı (yüzde 48) küresel iklim değişikliği sorununu çözmek adına bir fırsat olduğunu ve geri dönüş için henüz vakit olduğunu düşünüyor. Diğer yarısı (yüzde 46) bunun için artık çok geç olduğu görüşünde. Türkiye’de ise sorunun çözüleceğine dair umut dünya ortalamasına göre iki puan daha (yüzde 50) yüksek.

Ülke bazında bakıldığında 39 ülkenin 25’inde küresel iklim değişikliğinin geri dönülebilir bir durum olduğu düşüncesi hakim. 14 ülkede ise insanların çoğu bunun için artık çok geç olduğunu kanısında. “Artık çok geç” diyenlerin başında yüzde 84 oranıyla Hindistan geliyor.

‘İnsanlık umudunu yitirmemeye çalışıyor’

Barem Genel Müdürü Sencer Binyıldız‘a göre insanlardaki yükselen farkındalığın nedeni, sorunun etkilerinin artık bizzat deneyimlenmesi:

Son yıllarda üst üste sıcaklık rekorları kırılıyor. Daha önce görülmeyen etki ve sıklıkta doğal afetlere tanıklık ediyoruz. Davos Dünya Ekonomik Forumu “Küresel Riskler Raporu 2020” uzun vadeli risklerin tamamını çevresel riskler olarak tanımladı. Çok sayıda STK’nın ve bu arada Greta Thunberg ile yıldızlaşan genç iklim aktivistlerinin mücadelesinin de bu sonuçlarda etkili olduğu kanısındayım. Artık herkes 1880 yılından beri gezegenin ısısının 1.5 derece arttığını öğrendi. Kritik eşiğin aşıp aşılmadığı konusundaysa insanlık, umudunu yitirmemeye çalışıyor.

Binyıldız Türkiye’de iklim bilincinin dünya ortalamasının üzerinde olmasını ise, coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’nin zararları doğrudan yaşıyor olmasıyla ilişkilendiriyor:

Türkiye’de kuruyan 60 gölün toplam yüzölçümü Marmara Denizi’nin yüz ölçümünden daha fazla. Termik ve hidroelektrik santrallerin iklim değişikliğine katkıları ve verilen mücadele sosyal medya sayesinde artık daha çok göz önünde. Ancak farkında olmak yetmiyor, bu konuda acilen tüm dünyada bir şeyler yapılması gerekiyor, bazıları için şu an bile çok geç.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR