Tüylü Çan Çiçeği açtı: Koparmanın cezası 73 bin TL

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin Kırmızı Listesi'nde bulunan Tüylü Çan çiçekleri, dünyada sadece Söke ve Kuşadası'nda bulunuyor.

Dünyada sadece Aydın’ın Söke ve Kuşadası ilçelerinde bulunan endemik bir bitki türü olan “Tüylü Çan Çiçeği” (Campanula tomentosa) ilkbaharın gelişiyle birlikte iki ilçeyi renklendirdi. .

Koruma altında

Tohumları, dik alüviyal yamaçlar, kaya çatlakları ve taş duvar aralarında çimlenen Tüylü Çan çiçekleri kurumuyor, her zaman yeşil halde bulunuyor. Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı ortalarına kadar, mavimsi-mor çiçekleri ve yeşil yaprakları ile açan çiçek, Kuşadası Milli Park içerisindeki Kanyon mevkii, Söke Milli Park içindeki Eskidoğanbey mevkii ile Priene Antik Kenti‘nde yoğun olarak varlığını sürdürüyor.

Son yıllarda çiçekleri koruma çalışmalarında tanıtım ve bilgilendirmeye verilen önemle farkındalık sağlanarak, sayıları ve yayılma alanlarının genişlemesi sağlandı. Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi’nden İzmir il sınırına kadar popülasyonu yayılış gösterdi.

Kırmızı Liste’ de “Hassas” kategorisinde yer alan Tüylü Çan Çiçeklerinin koparılması, sökülmesi ve tahrip edilmesi yasak. 2020 yılındaki idari para cezası ise 73 bin 747 TL. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR