Amazonların yüzde 20’si artık karbondioksit kaynağı

Araştırmaya göre, gezegenin karbon yutağı olarak bilinen Amazonların ormansızlaşma sonucunda yaklaşık yüzde 20’si atmosferde net bir karbondioksit kaynağı haline geldi.

Yapılan araştırma, gezegenin karbon yutağı olarak bilinen Amazonların yangınlar ve ormansızlaşma sonucunda yaklaşık yüzde 20’sinin atmosferde net bir karbondioksit kaynağı haline geldiğini ortaya koydu.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü‘nde (INPE) araştırmacı Prof. Luciana Gatti tarafından yürütülen araştırma, Amazon havzasının farklı bölümlerinde sensörler ile donatılmış uçaklar ile yapılan sera gazı ölçümlerine dayanıyor.

On yıl boyunca toplanılan verilere dayanan çalışma, gezegenin karbon yutağı olarak bilinen Amazonların yaklaşık yüzde 20’sinin atmosferde net bir karbondioksit kaynağı haline geldiğini ortaya koydu.

Sebebi ormansızlaşma

Bu büyük dönüşümün başlıca sebebi ise ormansızlaşma. Çünkü ağaçlar büyürken atmosferden karbondioksiti emiyor; ağaçların ölmesiyle de bu karbondioksit serbest bırakılıyor. Son yıllarda ise milyonlarca ağaç kesilerek veya orman yangınları sırasında öldü.

BBC’de çıkan habere göre henüz yayınlanmamış olan araştırma, küresel ısıtmayı azaltan bir karbon yutağı olan Amazonların düşünülenden çok daha büyük bir hızda karbon kaynağı haline geldiğini iddia ediyor. Yağmur ormanlarının çoğu ise özellikle de daha yağışlı yıllarda, büyük miktarlarda karbondioksiti emme yeteneğini hala koruyor.

NASA tarafından çekilen uydu görüntüleri Amazonlardaki ormansızlaşmanın boyutunu gösteriyor

Gatti: Her yıl daha kötüye gidiyor

Newsnight’a verdiği demeçte her yılın daha kötüye gittiğini söyleyen Gatti “Güneydoğudaki bu bölgenin önemli bir karbon kaynağı olduğunu gözlemledik. Islak bir yıl mı yoksa kuru bir yıl mı olduğu önemli değil. 2017-18 ıslak bir yıl, ancak bir farkı yok” dedi.

Prof. Gatti’nin ekip arkadaşı Carlos Nobre ise durumu “çok endişe verici” olarak nitelendirdi ve bunun “önemli bir devrilme noktasının başlangıcını” gösteriyor olabileceğini belirtti.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR