Fransa ve Almanya’da çiftçiler sokaklara döküldü

Çiftçiler, Fransa'da Macron'un tarım politikalarını protesto için ana otobanı traktörlerle kapattı, Almanya'da da çevreci politikalardan şikayet ederek Berlin'i felç etti.

Fransa’da hükümetin tarım politikalarına ve uluslararası ticaret anlaşmalarına isyan eden yüzlerce çiftçi, başkent Paris’i ülkenin kuzeyine bağlayan ana otobanlardan birinde trafiği traktörlerle kesti. A1 isimli kritik otobanda üç şerit birden trafiğe kapandı.

Emmanuel Macron hükümetinin tarım politikalarını ve bazı tarım ilaçların kullanımının yasaklamasının Avrupa Birliği’nin genelinden erkene çekilmesini protesto eden çiftçiler, “Çiftçi olmazda kırsal Fransa da yok olur. Bırakın işimizi yapalım” ve “Macron, bize yanıt ver! Çiftçileri kurtar” gibi sloganlar attı.

Eylemi düzenleyen iki büyük çiftçi sendikası, Macron’la bir görüşme talep ediyor. Sendikaların bugünkü planı, Paris’in en lüks bulvarlarından biri olan Foch caddesinde biraraya gelerek seslerini hükümete duyurmak.

Fransa, Avrupa Birliği’nin en büyük tarım üreticisi olarak, Brüksel’in ortak tarım politikasından en fazla yardımı alan ülke. Ancak Birleşik Krallık’ın Brexit süreci nedeniyle AB’nin tarıma ayırdığı bütçenin azalması beklenirken, Fransız çiftçiler hükümetin politikalarının tarım sektöründe geliri azalttığını savunuyor.

Macron hem bazı tarım ilaçlarının yasaklanmasını erkene çekmekle, hem de Kanada ve Latin Amerika ülkeleriyle Fransız çiftçilerin aleyhine anlaşmalar yapmakla suçlanıyor. Çiftçiler, bu anlaşmalarla ithal edilecek ucuz ürünlerin Fransa’daki üretimin de kalitesini düşüreceğini savunuyor.

Alman çiftçilerin sorunu ‘çevreci politikalar’

Hükümetin çevreci tarım politikalarını protesto eden 10 bine yakın Alman çiftçi de bin 800 adet traktörü Berlin’in girişinden itibaren merkezine kadar yolları kapatacak şekilde park etti.

Çevreci kanunların çiftçiler için fazla kısıtlayıcı ve baskıcı bir durum oluşturduğunu savunan eylemciler yerli üretimin artık ithal ürünlerle rekabet edemediğini ileri sürüyor.

Şansölye Angela Merkel’in kabinesi eylül ayında yeraltı sularını koruyabilmek için zirai ilaç ve gübre kullanımı konusunda sert önlemler almayı kararlaştırmıştı. Çevre Bakanı Svenja Schulze çiftçilerle konuşmaya hazır olduklarını ancak çevreyi korumak konusunda herkes gibi onların da üstlerine düşen rolü oynamak zorunda olduğunu açıkladı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR