“Balkan Yeşilleri: Ya IMF Reçetesi ya da Yeşil Yeni Düzen!”

Geçtiğimiz haftasonu Balkan'lardaki ülkelerin Yeşil partilerini Üsküp'te son krizi ve krize yeşil çareleri tartışmak üzere toplandı. Makedonya'da şu an hükümette yeralan DOM partisinin evsahipliğinde gerçekleşen toplantılara bölgedeki tüm ülkelerden katılım sağlandı.

Geçtiğimiz haftasonu Balkan’lardaki ülkelerin Yeşil partilerini Üsküp’te son krizi ve krize yeşil çareleri tartışmak üzere toplandı. Makedonya’da şu an hükümette yeralan DOM partisinin evsahipliğinde gerçekleşen toplantılara bölgedeki tüm ülkelerden katılım sağlandı.

Toplantıların ana teması, Yeşil Yeni Düzen politikaları içinde, enerji, tarım ve turizmin yeri idi. Türkiye Yeşiller’inden Barış Gencer Baykan ve Ahmet Atıl Aşıcı yaptıkları sunumlarında Türkiye’deki mevcut durumu değerlendirdi, ve Balkan ekonomilerinin uyguladıkları politikaların ne derece sürdürülebilir olduğuna dair çalışmalarının sonuçlarını paylaştı.

Birçok katılımcının da değindiği gibi bir coğrafi bölgeyi temsil eden Balkanlar adı altında birbirinden çok farklı ülkeler yeralmakta. İçinde NATO’ya, AB’ye üye olan da var, olmayan da; AB’ye aday ülke de var, AB’nin birtakım ülkeleri tarafından henüz tanınmayanı da (Kosova); anayasasının ilk maddesinde “ekolojik bir cumhuriyettir” yazanı da var (Karadağ), karbon salınımını rekor artıran da (Türkiye)…

Böylesine farklı ülkelerden oluşan bir bölge için ortak politikalar belirlemek zor olsa da, toplantıların sonuç bildirgesinde dişe dokunur kararlar alınabildi. Bunlar arasında bölgede tekrar dirilmeye başlayan nükleer enerji yatırımlarına karşı ortak hareket önemli bir yer tutmakta. Rusya Türkiye’de olduğu gibi Bulgaristan’da da santral yapımına başlamaya hazırlanıyor, ve bu bölgedeki tüm ülkeleri tedirgin etmekte.

Alınan kararlarda öne çıkan bir diğer nokta ise hükümetlerin krize çare olarak uygulamaya koydukları politikaların yetersizliği idi.

Son krizden oldukça kötü etkilenen Yunanistan’ın AP Milletveki Michalis Tremopoulos krizi bahane eden Yunan hükümetinin IMF baskısıyla demiryolu yapımını durdurduğunu, ancak Avrupa’nın otoyol yoğunluğu en yüksek ülkesi olmasına rağmen otoyol inşaatlarının devam ettiğini belirterek AB ve IMF’nin dayattığı politikaların ekolojik yıkımı daha da artırdığını, tek anlamlı çözümün Yeşil Yeni Düzen politikalarını hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Haber: Ahmet Atıl Aşıcı

Fotoğraflar: Barış Baykan

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR