Çöpler geldiği yere iade

Kanada ile Filipinler arasında, Duterte’nin ‘savaş açarız’ tehdidini de içeren diplomatik kriz sona erdi. Çöpler altı yıl sonra nihayet gönderildiği yere, Kanada’ya iade edildi.

Kanada ile Filipinler arasında diplomatik krize neden olan çöpler altı yıl sonra Kanada’ya iade edildi. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, yasadışı şekilde Manila Limanı’na bırakılan 2 bin 450 tonluk çöpün geri alınmaması halinde Kanada’ya savaş açabileceklerini açıklamış; Kanada’ya tanıdığı süre dolunca Filipinler’in Ottawa Büyükelçisi geri çağırmıştı.

Independent Türkçe’nin haberine göre, 2013-2014 yıllarında Kanada’dan Filipinler’e gemiyle gönderilen konteynerlerde, geri dönüşüme uygun plastik yerine binlerce ton evsel atık olduğu ortaya çıkmıştı. Kargonun içinde kirli bebek bezinden gazete kağıtlarına kadar birçok çeşit çöp bulunuyordu.

İki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getiren çöp krizi altı yıl sonra sonuçlandı. İade işlemi gerçekleşti ve konteynerleri taşıyan gemi Vancouver yakınlarındaki bir limana ulaştı. Çöpler enerjiye dönüştürülmek üzere yakılacak.

‘Bizi çöplüğe çevirdiler’

Filipinler’de yerel mahkeme,2016’da konteynerlerin Kanada’ya iade edilmesini kararlaştırmış, Ottowa gemiyi geri almayı kabul etse de Filipinler Devlet Başkanı’nın verdiği tarih geciktirilmişti.

Devlet Başkanı Duterte 25 Nisan’daki basın toplantısında “Bizi nasıl olup da bir çöplüğe çevirdiklerini aklım almıyor. Onlara karşı savaş açacağız. Haydi Kanada’yla savaşalım. Her halükarda üstelerinden gelebiliriz” diye konuşmuştu.

Filipinler’in çöp ile imtihanı

Okyanusu Koruma (Ocean Conservancy) tarafından 2015’te yayımlanan bir rapora göre, dünyadaki okyanuslara sızan plastik atığın yarısında çoğu Filipinler, Çin, Endonezya, Vietnam ve Tayland‘dan geliyor.

Statista‘nın yaptığı araştırma göre ise Filipinler okyanusları en fazla kirleten ilk üç ülke arasında yer alıyor. Geçen yıl Filipinler’in ünlü turizm merkezi Boracay Adası, çevre kirliliğine önlem amacıyla altı aylığına turizm faaliyetlerine kapatılmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR