EkolojiManşet

Kazdağları’na RES projesi Meclis’e taşındı

0

HDP’li Kenanoğlu, Kazdağları silsilesindeki Eybek Dağı’na yapılması planlanan RES projesinin yaratacağı tahribat hakkında Çevre Bakanı Kurum’un yanıtlaması istemisye Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

HDP İstanbul milletvekili Ali Kenanoğlu, Eybek Dağı’na yapılması planlanan rüzgar enerji santrali (RES) projesi hakkında verdiği soru önergesinde, Türkiye’de 2028 için bile fazla kurulu güç söz konusu iken, ekosisteme zarar verecek bu projelere neden ihtiyaç duyulduğunu ve onay verildiğini sordu.

Kenanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verilen önergede, Polat Enerji A.Ş tarafından Kazdağları silsilesinde yer alan Eybek Dağı’nda yapılması planlanan Duygu RES Projesi kapsamında 40 türbinin dağın muhtelif yerlerine yerleştirileceğini kaydetti. Türbinlerin yedisinin tarım alanlarında, 33’ünün de ormanlık alan içinde yer alacağını belirten Kenanoğlu projenin faaliyete geçmesiyle birlikte yaklaşık 400 bin metrekarelik bir alanın ormansızlaşacağını söyledi.

Ali Kenanoğlu.

Dereler ve yeraltı suları da etkilenecek

Kenanoğlu önergesinde şu ifadeleri kullandı:  “Kazdağı, Edremit Körfezi’nde denizle temasa geçen yeraltı sularına kaynak sağlama özelliği taşımaktadır. Proje sahası içerisinde 7 adet dere bulunmaktadır. Kule inşaatları için kazılması planlanan 3 metre derinliğinde ve 22 metre genişliğindeki çukurlar ve 25 km’lik yeni yol yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını olumsuz yönde etkileyecektir. Eğime dik konuşlanan santral inşasının eğime paralel bir akış yönüne sahip derelere zarar vermesi kaçınılmazdır.”

Proje alanının “orta heyelan bölgesi” sınırları içinde olduğuna dikkat çeken Kenanoğlu, “Tahrip edilecek ormanlık alan, kesilecek ağaçlar düşünüldüğünde toprak ve su akış dinamikleri etkilenecek, bunun sonucunda ise toprak kayması ve heyelan riskleri artacaktır” dedi. Yöre halkının da Katılım Toplantısı’nda projeye karşı çıktıklarını hatırlatan Kenanoğlu, RES projesinin bölgedeki koruma altına alınmış 32 endemik bitkiye zarar verebileceğine dikkat çekti.

Ali Kenanoğlu, Bakan Kurum’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Türkiye’nin kurulu gücü 87.000 MWe ve 2018’de kullanılan enerji miktarı 47.000 MWe iken, bir diğer deyişle 2028 için bile fazla kurulu güç söz konusu iken, ekosisteme zarar verecek yeni projelere neden ihtiyaç duyulmaktadır? Bu projelere neden onay verilmektedir?

-Edremit Körfezi’ne akan dereler üzerinde yürütülen baraj ve ıslah çalışmalarının körfez ekosistemi üzerindeki olumsuz etkileri biliniyorken Edremit Körfezi’yle teması olan ve proje alanı kapsamında yer alan yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının akışını değiştireceği bilinen Duygu RES Projesi’nin Edremit Körfezi’nde yol açacağı tahribatın önüne geçmek için önlem(ler) alınmış mıdır?

-Projenin bölgedeki heyelan ve toprak kayması riskini arttıracağı düşünüldüğünde heyelan ve toprak kaymasınının önüne geçmek adına yeni önleyici mekanizmalar geliştirilmiş midir?

-Urla, Çeşme ve Karaburun’da kurulan RES’lerin yukarıda da belirtilmiş olan olumsuz etkileri göz önüne alındığında yerleşim yerlerine yakın kurulması planlanan Duygu RES Projesi’ne bakanlığınız ve bağlı kurumlar hangi gerekçelerle onay vermektedir?

-ÇED raporunun bitki listesi bölümünde, yapılan çalışmalar neticesinde yanıltıcı bir şekilde Eybek Dağı’nda endemik bitki türüne rastlanmadığını rapor eden kişi ve kurumlar hakkında bir teftiş süreci işletilecek midir?

-Türbinler monte edildikten sonra kuş göç hareketlerini gözlemlemeye devam etmek sonucu nasıl etkileyecektir? Kuşlara, yarasalara ve memelilere zarar verdiği saptanırsa türbinler sökülecek midir?

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.