Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), 1 Aralık’ta Taksim Hill Otel’de “Destek Sistemi Nerede?” paneli düzenliyor.

Cinsel şiddet ve cinsel istismarın meşruiyetinin ve yarattığı hasarların azaltılması amacıyla faaliyetler yürüten CŞMD, İsveç Başkonsolosluğu-İstanbul desteğiyle yürüttüğü ‘Destek Sistemi Nerede?’ projesi kapsamında, ‘Destek Sistemi Nerede?’ paneli düzenliyor. Panelin yanı sıra açık mikrofon ve forum formatlarının da yer alacağı etkinlik, cinsel şiddete maruz bırakılan kişilerin “Cinsel şiddete maruz kaldım, ne yapmalıyım?, Nerelere, nasıl başvurabilirim? Kimlerden, hangi kurumlardan destek veya hizmet alabilirim?” gibi sorularına cevap vermeyi amaçlıyor.
“Mevcut sistem kişilerin başvuru yapmasını engelliyor”
Dernek; mevcut sistemde Tecavüz Kriz Merkezi, Cinsel Şiddet Danışma Merkezi, Cinsel Şiddet Acil Başvuru Hattı gibi, cinsel şiddete maruz bırakılanlara özel hizmet veren kurumların olmamasının, cinsel şiddet sonrası destek arayışında farklı kaynaklardan farklı ya da yetersiz bilgiler elde edinilmesine, elde edilen bilgilerle pratikte karşılaşılan uygulamaların örtüşmemesine neden olduğunu ve kişilerin başvuru yapmalarını engelleyen faktörlerden biri olarak karşımıza çıktığını belirtiyor. Ayrıca, şiddete maruz bırakılan kişilerin desteklenerek şiddeti suçlanmadan ve utandırılmadan beyan edebilmeleri, mevcut mekanizmalara başvurabilmeleri, hakları olan hizmet ve desteğe erişmeleri ve bu şekilde ihtiyaçları hak temelli bir odakta karşılayabilen sistem oluşması ile cinsel şiddetle mücadelenin ilk basamaklarından birinin oluşabileceğinin altını çiziyor.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, “Gelin, cinsel şiddetten hayatta kalanlar olarak cinsel şiddet destek sistemini konuşalım, nereden hizmet nereden destek alabileceğimizi, sürecin nasıl işlediğini, haklarımızı öğrenelim, mağdurları sessizleştiren algıyı kırmak için harekete geçelim, cinsel şiddet sustukça artıyor, hadi konuşul(a)mayanı konuşalım!” diyerek; şiddetten rahatsız olan herkesi panele davet ediyor.
Ücretsiz düzenlenecek etkinlikte kayıt zorunluluğu bulunmuyor.
Etkinlik programının detaylı bilgisi ise şöyle:
Tarih: 1 Aralık Cumartesi, 10:00-17:00
Yer: Taksim Hill Otel
PROGRAM:
10.00 – 10.30 Kayıt
10.30 – 10.45 Açılış Konuşması
10.45 – 13.00 Panel: Nereye Gidebilirim? Haklar ve Hizmetler
İstanbul’da Cinsel Şiddet Destek Sistemi ve Hizmet Standartları
Moderatör: Merve Karabulut
Konuşmacılar:
Esem Karaburç – Aile içi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Büro Amirliği – Emniyet birimlerinin cinsel saldırı durumlarında hizmet standartları
Nermin Fügen Özer – Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü
ŞÖNİM hizmetleri; Cinsel Şiddetten hayatta kalanlara yönelik sosyal hizmet ve destek standartları ve uygulanışı
Av. Habibe Yılmaz Kayar – Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Cinsel şiddetten hayatta kalanlara yönelik hukuk desteği standartları, mevcut sistemde şikayet ve bildirim süreci
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı – İstanbul Üni. Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı
Cinsel saldırı durumlarında sağlık hizmeti standartları, tecavüz ve cinsel istismarın belgelenmesi ve bildirim
Prof. Dr. Ayşen Ufuk Sezgin – İstanbul Üni. Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı
Cinsel saldırı durumlarında ruhsal değerlendirme; tecavüz ve cinsel istismarın belgelenmesi
– Soru ve Cevap Bölümü
13.00 – 14.00 ARA
14.00 – 15.30 Forum: Kimlerle Dayanışabilirim? Destek ve Dayanışma
Sivil Toplum Çalışmaları; Cinsel şiddetten hayatta kalanlarla dayanışma ve çalışma örnekleri
Moderatör: Leyla Soydinç
Konuşmacılar:
Esin Epli – Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)
Şiddete maruz kalmış mülteci ve Türkiye’li kadınlara yönelik danışma ve destek çalışmaları
Zuhal Güreli – Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
Mağdur ve hayatta kalan kadınlara yönelik danışma merkezi ve sığınak çalışmaları
Görkem Aypar, Hatice Demir – Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD)
Danışma Hattı projesi ve LGBTİ+’lara yönelik destek ve dayanışma çalışmaları
Gizem Dikmen – Sen de Anlat Dayanışma Platformu
Sen de Anlat HarrasMap haritası ile kamusal alanda tacize karşı destek ve dayanışma çalışmaları
Cemre Baytok – Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK)
Üniversiteler ve CİTÖK özelinde üniversite mensubu mağdur ve hayatta kalanlara destek ve hizmet
Süleyman Akbulut – Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD)
Fiziksel-Cinsel Şiddet, İstismar ve Kötü Muamele Olayları İzleme Raporu, mağdur ve hayatta kalan engellilere yönelik destek ve dayanışma çalışmaları
15.30 – 16.45 Açık Mikrofon
Şiddetle mücadele kapsamında destek alabileceğimiz, dayanışabileceğimiz kurum ve kişilerin yorumlarıyla, cinsel şiddet destek sistemini birlikte konuşuyoruz.
16.45 – 17.00 Değerlendirme ve Kapanış
Etkinliğe dair güncel bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz
(Yeşil Gazete)