Hafta SonuManşetTarım-Gıda

Şişli % 100 Ekolojik Pazar’ın 10. Yıl Dönümü

0
Bu arada Mehmet’in, Birgi Bozdağ’ın Kemer Köyü’nden getirdiği kestaneleri mutlaka tatmalısınız

Mayıs ayı pazar ayı! Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı Şişli % 100 Ekolojik Pazar’ın 10. yılı sebebiyle mayıs ayı boyunca her cumartesi pazarda bir etkinlik gerçekleşecek. Mesela bugün (14 Mayıs) ‘Eko Kitap Günü’nde, Buğday Derneği, Yeni İnsan Yayınevi, Üç Ekoloji Dergisi, Alternatif Eğitim Dergisi, Pandora, Ekoiq Dergisi, Sinek Sekiz Yayınevi, Kaos Yayınları, TEMA, Gaia Dergi ve Magma Dergi stand kuracak ve ekoloji temalı bu yayınları indirimli olarak edinebileceğiz.

Siz bu satırları okurken ben heybemi doldurmaya başlamış olacağım muhtemelen. Siz de koşun bence, etkinlik 10.00-16.00 arasında.

24

Buğday Derneği’nin % 100 Ekolojik Pazarlarıyla ilgili bilgilere ve mayıs ayı etkinlik takvimine buradan ulaşabilirsiniz: ekolojikpazar.org/

Kışın arkadaşım Nihan’a da pazarda randevu vermiştim, buz kesip, Mehmet’in kestane sobasıyla ısınmıştık.

Kışın arkadaşım Nihan’a da pazarda randevu vermiştim,
buz kesip, Mehmet’in kestane sobasıyla ısınmıştık.

Ben pazarın yeni müdavimlerindenim, her cumartesi alışverişimi oradan yapmaya çalışıyorum. Pazar benim için sadece pazar değil. Gözleme, sarma yerken çay içip, bir yandan sosyalleşmek için de gidiyorum aslında. Buluşmalarımı orada ifa etmeye gayret ediyorum. Ya zaten arkadaşlarımla beraber gidiyorum, ya da her gittiğimde mutlaka tanıdık ve sevdik insanlarımla karşılaşıyorum. Ayaküstü sohbet güzel oluyor. Bazen molamızı Mehmet’in (Gökmen) tezgahında alıp, muhabbet edip devam ediyoruz.

Bu arada Mehmet’in, Birgi Bozdağ’ın Kemer Köyü’nden getirdiği kestaneleri mutlaka tatmalısınız

Bu arada Mehmet’in, Birgi Bozdağ’ın Kemer Köyü’nden getirdiği kestaneleri mutlaka tatmalısınız. Gerçi burda elinde ceviz sepeti var.

Pazarın 10. yıldönümü kapsamındaki ilk etkinlik Zehirsiz Ev’in 7 Mayıs’taki ‘Gerçek Temizlik Atölyesi’ydi. Mercan Yurdakuler Uluengin (çok resmi oldu ama aslında kardeşiz, ben Mercan diyeyim), doğaya ve kendimize zarar vermeden, evimizdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğimiz ekolojik temizlik malzemelerinin yapımını anlattı.

25

Zehirli maddeler derken, buraya bir not düşelim, mesela boraks, çamaşır sodası (sodyum karbonat) gibi maddeler aslen zehirli, ama yüksek dozda kullanımı zararlı, belli bir dozda kullanılmasında sakınca yok. Bu zehir meselesinin detayını şuradan okuyabilirsiniz.

Atölyede, Buğday Derneği gönüllülerinden Eda ve Aslı’nın da yardımıyla çamaşır ve bulaşık makinası deterjanı, sıvı sabun, sıvı ve krem yüzey temizleyici ve kül suyu yapıldı. Bazı ürünlerin numuneleri daha sonra, katılanlara dağıtıldı. Bu tariflerin hepsini Zehirsiz Ev’in sitesinde bulabilirsiniz.

Sıvı sabun yapılırken.

Sıvı sabun yapılırken.

Milletcek, parfüm ve ‘tezgahlarda, lavabolarda, çamaşırlarda, dişlerde bembeyazlık’ sevdalısıyız ya… keşke olmasak. Çünkü o soluduğumuz, tenimize sürdüğümüz şeyler gerçekten hiç iyi şeyler değiller. Onlarca farklı kimyasal ihtiva eden parfümlü bir ürün sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bunun farkına ben parfüm, deodoran, şampuan kullanmayı bıraktıktan sonra vardım. Uzun süre aradan sonra soluduğum parfümler genzimi yakıyor, öksürtüyor, bazen nefesimi kesiyor. Parfümlü ürünlerin ne gibi etkileri olabileceğini şu linkten inceleyebilirsiniz.

Mercan, ‘Zehirsiz Ev’ kitabını imzalarken.

Mercan, ‘Zehirsiz Ev’ kitabını imzalarken.

Temizlik malzemelerinin yapımının ardından Mercan “Zehirsiz Ev-Yaşamınızdan Zararlı Kimyasalları Eksiltmenin Basit Yolları” adlı kitabını imzaladı. Sitede bulunan tarifler kitapta da yer alıyor. Ekran başından tarif okumaktan yorulursanız, kitabı karıştırabilirsiniz. Kitap, Modus Kitap’tan çıktı, birçok yayınevinde bulunuyor.

Victor Ananias (1971 - 2011)

Victor Ananias (1971 – 2011)

% 100 Ekolojik Pazar deyip de Buğday Hareketi’nin kurucusu Victor Ananias’ı anmamak olmaz. Bu müthiş insanı tanımak nasip olmadı, attığı tohumları ben geç keşfettim ama yaşamımdaki dolaylı izlerini görmek heyecan verici. Şükran duyuyorum.

30-Ceylan-Yurdakuler

 

Ceylan Yurdakuler

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.