Dubai Kraliyet ailesinin avlanması için 40bin Masai topraklarından sürülecek

Tanzanya, Dubai Kraliyet Ailesi’ne yer açmak için 40.000 insanı yaşam alanlarını terk etmeye zorluyor. Boşaltılan topraklar özel avlanma alanı olacak.

YIRTICILARLA IC ICE YASAYAN TEK INSAN MASAI HALKI

40.000 Masai Tanzanya’da üzerinde yaşadıkları topraklardan çıkarılacak. Bunun nedeni, Dubai kraliyet ailesinin bu toprakları avcılık yapma amacıyla satın almış olması. Tanzanya Hükümeti, geçen sene toprakların satışı yerine Serengeti Milli Parkı’nın yakınında avcılık için bir ‘vahşi yaşam koridoru’ açmayı önermişti. Ancak verilen bilgiye göre satış gerçekleşecek ve Masai’nin yaşam alanlarından yılsonuna kadar ayrılması gerekecek.

Satışa, Ortelo Ticaret Şirketi (OBS) isminde bir lüks safari şirketi aracılık yaptı.

The Guardian Gazetesi Afrika muhabiri David Smith’in belirttiğine göre, Masailer bu satışın kendilerini miraslarından mahrum edeceğini ve satıştan 80.000 insanın geçim kaynağının dolaylı veya dolaysız yoldan etkileneceğini söylüyor. Satılan alan, göçebe yaşayan Masailer’in hayvanlarını otlatmaları için can alıcı bir öneme sahip. Hükümet 1 milyar şilin tutarında tazminat ödemeyi öneriyor. Bu tazminatın doğrudan ödenmesi değil sosyo-ekonomik kalkınma projelerine aktarılması planlanıyor.

Yerel Ngonett sivil toplum grubu koordinatörü Samwel Nangiria, hükümetin hiçbir zaman anlaşmayı iptal etmeyi düşünmediğini, ancak uluslararası medyayı oyalamak amacıyla böyle davrandığını söylüyor. Toprağın Masailer için ne kadar paha biçilemez olduğunun üstünde duruyor ve bir milyar şilinin boşaltılacak topraklar için çok düşük bir miktar olduğunu belirtiyor. Nangria ayrıca, şatışa karşı çıkanların tehlike altında bulunduğunu, birçok kişinin polis tarafından öldürüldüğünü ve kendisinin de tehdit edildiğini söylüyor.

Avaaz.org’un “Stop the Serengeti Sell-off” isimli imza kampanyası, şimdiye kadar 1,100,000 kişi tarafından imzalandı. Kampanyaya göre ‘Masailer en son aynı şirket tarafından zengin avcılar için topraklarından çıkarıldığında, insanlar polis tarafından dövülmüş, evleri yakılmış ve hayvanları açlıktan ölmüştü.

 

(Yeşil Gazete, Guardian)

Ayşe Ceren Sarı
Ayşe Ceren Sarı

ODTÜ İktisat mezunu. Lisans eğitiminin ortasından beri yeşil ekonomist ve aktivist. Norveç Ekonomi Üniversitesi’nde Enerji, Çevre, Doğal Varlıklar Ekonomisi ve Uluslararası İşletme yüksek lisansları yaptı, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji politikaları konularında uzmanlaştı. Bu sırada Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde geçirdiği sürede ekolojik ekonomi okuluyla tanıştı, sonunda deli olmadığını anladı, sevindi. Şu anda da Sivil Toplum Çalışmaları alanında yüksek lisans yapıyor (Yüksek lisans seviyor). Degrowth, politik ekoloji, ekolojik müşterekler, ekolojik adalet, toplumsal cinsiyet, göçmen meselesi, demokrasi-temsiliyet-katılım, kent hakkı gibi konularla ilgileniyor, kafasını açmaya çalışıyor. Sivil itaatsiz. Kedi olmadan devrim olmaz diyor. Yeşil Gazete’de çeviri havuzu editörlüğü yapıyor, yetişebilirse ilgilendiği konular dahilinde yazılar yazmaya çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR