Her sene kasım ayının başından itibaren kitapseverleri tatlı bir telaş sarar. Sıcak memleketlere göçen kuşlar misali kitapseverlerin Bulgaristan sınırına doğru yolculukları başlar. Gerçi büyük kısmı sınıra metreler kala Beylikdüzü Tüyap’a kapağı demir atıp kalır. Ama elindekini okumaya dalan nice dikkatsizin Bulgaristan kütüphanelerinde orijinal dilinden Dimitri Dimov, Yordan Yovkov, Alek Popov ya da Ludmila Pilipova hatmettiğine dair bir şehir efsanesi kulaktan kulağa çalınır.
Diğer harcama kalemlerinde kısıntıya gidilerek -aşılması garanti olan- bütçeler yapılır, harçlıklar biriktirilir, alınacak kitaplar listelenir, etkinlikler işaretlenir, sağlam bavul bulunur, yolluk nevale düzülür, bolca sıvı da çantanın ceplerine yerleştirilerek yola düşülür. Yolun uzaklığından ve eski fuarlarından güzelliğinden dem vurmak, hatta hiç görmemiş olanlar için bile Tepebaşı -daha da abartıp Etap Marmara- fuarlarını yad etmek, olmazsa olmaz kitapsever reflekslerindendir. Fuarın kapısından içeri “Beni yenemeyeceksin Beylikdüzü!” diye bağırarak girenleri görürseniz sakın şaşırmayın, onlar fantastik aksiyon okurlarıdır, yüzük kardeşliği ya da kılıç birlikteliği derseniz, sakinleştiklerini görürsünüz.
Metrobüs çıktığından beri mertlik bozuldu, katırlara gerek kalmadı, Kadıköy’den ulaşım kolaylaştı, gitmeme bahanemiz azaldı… diyemeyiz. Bulgar pasaportunuz yoksa yol her zaman problemdir ve beş musluklu havuz problemleri kadar zordur. Geçen sene fuardan -özel araçla- 3,5 saatte dönmüş, yolda iki poşet fındık, -simit bulamayınca- bir avuç susamla hayatta kalmış biri olarak fuara gitmeme bahanem her daim vardır ama gitme sebeplerim elbette çok daha fazladır. İşte bu seneki gitme sebeplerimden (dolayısıyla sebeplerinizden)
ba-ğ-zıları:
- April’in yenileri Nihat Genç’ten Tek Tabanca, Vedat Özdemiroğlu’dan Bebek Kafası, Jodi Picoult’tan Hikayeci’ye göz atabilirsiniz.
- Aya Kitap standına uğrarsanız, benim son kitabım Emanetimdeki Hayatlar’ı, Orhan Bahtiyar’ın Gece Tayyarede Açıkta’yı ya da ekoloji serisinden Ekolojik Kriz ve İletişim Çalışmaları’nı edinebilirsiniz.
- Son dönemim haylaz yayınevi Aylak Adam’dan elinizin boş çıkma ihtimali pek yok gibi. Fuat Sevimay’ın Anarşık’ını, Hakan Akdoğan’ın Varlık ve Piçlik’ini, Guiseppe Cullichia’nın Demek Yazar Olmak İstiyorsun’unu, Ford Madox Ford’un İyi Asker’ini, Türker Ayyıldız’ın Vapurlara Küsmek’ini almadan çıkarsanız arkanızdan ağlarlar.
- Her dönem ayrıntıları yakalayan Ayrıntı Yayınları’nda John Womack’ın Zapata ve Meksika Devrimi, Vedat Türkali’nin Bitti Bitti Bitmedi, Enis Rıza’nın Erikler Çiçek Açınca’sı dikkatinizi çekebilir.
- Can Yayınları her sene olduğu gibi cüzdanınızdan aldığını kütüphanenize koyacak gibi gözüküyor. Patrick Süskind Aşk ve Ölüm Üzerine, Yukio Mişima Dalgaların Sesi, Can Dündar Abim Deniz, Oya Baydar Yetim Kalacak Küçük Şeyler, Cemil Kavukçu Üstü Kalsın, Semih Gümüş Romanın Şimdiki Zamanı…
- Dedalus’un fuar şekerleri, Serkan Türk’ten Bak Önümüzde Yeni Bir Mevsim, Erkan Aslan’dan Avcısını Taşıyan Ceylan, James Joyce’dan Bırak Seni Seveyim.
- Doğan Kitap da boş durmayanlardan, ilk gözüme çarpanlar ise, Haruki Murakami’nin Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları, Cüneyt Özdemir’in Eğlencesini Yitiren Ülke, Doğu Yücel’in Güneş Hırsızları, Karen Mack’in Freud’un Metresi kitapları oldu.
- Domingo’dan Simon Garfiel’ın Mektup’u ya da Jhumpa Lahiri’nin Saçında Gün Işığı’sı ilginizi çekebilir.
- Esen Kitap ihmale gelmez. İnci – Soner Sarıhan çiftinin Yolda Büyümek ya da Bana Bi Şey Olmaz isimli kolektif kitabı dikkatleri çekiyor.
- Everest’ten seçtiklerim, Kafesteki Kuş Neden Şakır Bilirim Maya Angelou ve Çellocu Ercümet Cengiz.
- Günışığı Kitaplığı’ndan çocuklara ve çocuk kalanlara, Müge İplikçi’nin Kömür Karası Çocuk’unu, Karin Karakaşlı’nın Dört Kozalak’ını, Çıtır Çıtır Felsefe’nin yeni kitabı Ahlaki Olan ve Olmayan’ını öneririm.
- İletişim Yayınları yeni bir Barış Bıçakçı kitabıyla bizi buluşturamasa da, Turgut Uyar’ın Çocuklarıyız kitabıyla, yerli yabancı klasikleriyle, yeni kuşak öykücüleriyle teselli veriyor.
- İnkılap Kitabevi’nin Ünsal Oskay’ın tüm külliyatını yayınladığını hatırlatmak isterim.
- İthaki son dönemde çok güzel kitaplar yayınladı, Ömer İzgeç’ten Bozadam, Carol Birch’ten Jamrach’ın Canavarları, Virginia Woolf’un Jacob’ın Odası ve kolektif çalışma Malan Barkirin, bunlardan birkaçı.
- Kırmızı Kedi’nin en sevimli yavrusu Hakkı İnanç’tan Ateş Etme Silahsızım, kardeşleri ise David J. Smith’ten Dünya Bir Köy Olsaydı, İnci Aral’dan Kendi Gecesi’nde.
- Metis’ten illa ki Andrey Platonov Muhteşem Vahşi Dünya, illa Ambrose Bierce Şeytanın Sözlüğü, illa illa Murathan Mungan Mezopotamya Üçlemesi.
- On8 Kitap gençlerin sevgili yayınevisi J Ahmet Büke’nin ödüllü kitabı Mevzuumuz Derin’i, Ivo Prochazkova’nın Çıplaklar’ı, Sevgi Saygı’nın Peri Efsa’sı ve Mine Soysal’ın Uzakta’sı genç okurlarını bekliyor.
- Remzi Kitabevi fuarın onur yazarı Atilla Dorsay’ın Hayatımızı Değiştiren Filmler kitabının yanı sıra Hıfzı Topuz’un Paris’te Bir Türk Ressamı, Radi Dikici’nin Dört İstanbul kitaplarıyla bizleri bekliyor.
- Siren Yayınları’nın en merak edilen kitapları bence, Karen Russell’ın Timsah Park’ı Colson Whitehead’ın Bölge Bir’i ve Dave Eggers’in Hızımıza Tadacaksınız’ı.
- Yapı Kredi Yayınları, Gündüz Vassaf’ın İstanbul’da Kedi’sini, Ara Güler’in hayat hikâyesini (Nezih Tavlaş’ın kaleminden Foto Muhabiri adıyla), Anna Funder’in Her Şeyimle Ben kitabını okurlarla buluşturuyor.
- Yordam Kitap’ın gelirini Soma Faciası’ndan geriden kalanlara bağışladığı Emile Zola’nın Germinal’inin yanı sıra, Rius’un Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi, Marks’ın Kapital’i her daim okunur.
Bavulları kitapla yeterince doldurduysanız, hem biraz dinlenmek hem de beyninizi kültür sanatla dolmak için yüzlerce etkinlik sizleri bekliyor. Ondan da küçük bir seçki, emrinize amade efendim.
8 Kasım Cumartesi
14.00 – 15.30
Panel: 100. yılında Türk Sineması
Yöneten: Deniz Kavukçuoğlu
Konuşmacılar: Atilla Dorsay, Hülya Koçyiğit, Tarık Akan
15.30 – 16.30
Söyleşi: Bir Fikirden Bir Filme: Petros Markaris ve Ercan Kesal’la Senaryo, Kurmaca ve Hayata Dair Bir Sohbet
Konuşmacılar: Petros Markaris, Ercan Kesal
15.45 – 16.45
Panel: Edebiyat ve Sinema İlişkisi
Yöneten: Rıza Kıraç
Konuşmacılar: Füruzan, Ümit Ünal
18.15 – 19.30
Söyleşi: Ütopya, Distopya
Konuşmacı: Hugh Howey
18.00 – 19.00
Söyleşi: 21. Yüzyılda Marx’ın Kapitali ve Piketty
Konuşmacılar: Korkut Boratav, A. Haşim Köse, Ahmet Tonak, Sungur Savran
9 Kasım Pazar
14.15 – 15.15
Söyleşi: Devrimci Peygamber Üzerine
Konuşmacı: Eren Erdem
14.15 – 15.15
Söyleşi: Türk Sinema ve Dizilerinde Kahramanın Yolculuğu: Mitik Erkeklik ve Suç Draması
Konuşmacı: Volkan Yücel
15.30 – 16.30
Söyleşi: Gezi Direnişi İktidarsız Mıydı?
Konuşmacılar: Yiğit Bener, Hüsnü Arkan, Birsen Ferahlı, Ayşe Sarısayın
18.00 – 19.00
Söyleşi: Çizgi Romancı Bir Gezginin Gözünden Afganistan ve İran
Konuşmacı: Nicolas Wild
12 Kasım Çarşamba
11.15 – 12.00
Okuma – Söyleşi: Küçük Çocuk Gözünden Göçmenlik: Kömür Karası Çocuk
Konuşmacı: Müge İplikçi
15.45 – 16.45
Söyleşi: Toplumsal Barış Topraktan Gelecek
Konuşmacı: Hayrettin Karaca
13 Kasım Perşembe
13.00 – 13.45
Okuma – Söyleşi: Köprü Kitaplar’da Yeni Bir Gençlik Romanı: Dört Kozalak
Konuşmacı: Karin Karakaşlı
14.15 – 15.15
Söyleşi: Nazım Hikmet, Brecht, Bloch İlişkisi
Konuşmacı: Onur Bilge Kula
15.30 – 16.30
Söyleşi: Sınırlar, Sürgünler ve Edebiyat
Yöneten: Halil İbrahim Özcan
Konuşmacılar: Pınar Selek, Şexmûs Sefer, Zeynep Aliye
14 Kasım Cuma
12.00 – 13.00
Gabriel Garcia Merquez’i Anma Etkinlikleri
Söyleşi: Alvaro Mutis ile İstanbul’da Buluşmak / Alvaro Mutis: Şair, Gezgin, Serseri
Konuşmacılar: Armando Romero, Adnan Özer
15.45 – 16.45
Söyleşi: İsyan ve Devrim Filmleri
Konuşmacılar: Necla Algan, Neslihan Cangöz, Yeşim Dinçer, Seray Genç
16.45 – 17.45
Söyleşi: Bereketli Topraklar Üzerinde Orhan Kemal ve Sinemamız 100 Yaşında
Konuşmacılar: Zafer Doruk, Tahir Şilkan
15 Kasım Cumartesi
12.00 – 12.45
Söyleşi: Yeraltından Bilinçaltına Türk Edebiyatı
Konuşmacılar: Hakan Bıçakçı, Aytaç Ars
13.00 – 14.30
Söyleşi: Sinemada Edebiyatı Seslendirmek
Konuşmacılar: Sevin Okyay, Müren Beykan, Altan Erkekli
14.15 – 15.15
Söyleşi: Paris’ten Pera’ya Sinema ve Rum Sinemacılar
Konuşmacı: Sula Bozis
15.20 – 16.40
Söyleşi: Sinemanın Edebiyatla Yolculuğu
Konuşmacılar: Doğan Hızlan, Atilla Dorsay, Osman Şahin
15.30 – 16.30
Söyleşi: Polisiye ve Tarih
Konuşmacı: Glenn Meade
18.00 – 19.00
Söyleşi: Demokratik Özgürlükçü İslam
Konuşmacı: İhsan Eliaçık
18.00 – 19.30
Söyleşi: Türkiye’de Rock Tarihi
Konuşmacı: Güven Erkin Erkal
19.15 – 20.00
Söyleşi: Savaş Ortasında Kadınlar ve Edebiyat
Yöneten: Yeşim Ağaoğlu
Konuşmacılar: Beral Madra, Esra Karaosmanoğlu Bayar, Tülin Dursun, Arife Kalender
16 Kasım Pazar
14.15 – 15.15
Söyleşi: Hababam Sınıfı ve Toplumdaki Yeri
Konuşmacılar: Enver Aysever, Aydın Ilgaz
14.15 – 15.15
Söyleşi: Deniz Gezmiş
Konuşmacılar: Hamdi Gezmiş, Can Dündar
15.30 – 16.30
Söyleşi: İnat Yolculuğu: Edebiyat Dergiciliğinde Yeni Sesler, Yeni Biçimler
Konuşmacılar: Semih Gümüş, Karin Karakaşlı, Halil Türkden
15.30 – 16.30
Söyleşi: Türkiye’de Yargı Yoktur
Konuşmacılar: Orhan Gazi Ertekin, Selçuk Kozağaçlı, Ümit Kocasakal
Kitapları taşımaktan kollarınız koptuysa, etkinlikler arasında gezmekten helak olduysanız, bir fuarın daha sonuna geldiniz demektir. Artık huzurlu bir yorgunlukla eve dönme ve kitaplarınızla tanışma vaktidir. Dokunduğunuz her kitabı sevip, her birinin mürekkebine karışma vaktidir.
Not1: Yazımızda hiç değinemediysek de, her sene olduğu gibi bu sene de fuarda binlerce imza günü olacak. Eğer yolunuza düşerse 9 Kasım Pazar günü saat 13.30 – 14.30 saatleri arasında ben de Aya Kitap’ın (3. Salon 101 C) standında olacağım. Tanışmak ve edebiyata dair konuşmak dileğiyle…
Not2: İki sene önceki fuar yazısını da hatırlamak isterseniz, aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Herkese keyifli fuarlar…
http://yesilgazete.org/blog/2012/12/01/biten-bir-fuarin-ardindan-mehmet-firat-purselim/