Dünya 352 aydır ortalamadan sıcak

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) geride  bıraktığımız Haziran ayının, ölçümlere başlanan 1880’den bu yana kaydedilen en sıcak Haziran ayı olduğunu açıkladı.

Küresel ölçekte topladığı verilerle gezegenin iklimini takip edilmesini sağlayan NOAA‘dan yapılan açıklamada, rekorun kırılmasındaki en büyük payın olağandışı sıcaklıklarda seyreden Pasifik ve Hint Okyanusları’nda olduğu vurgulandı. Okyanuslarda kaydedilen sıcaklıkların ortalamadan sapması sadece Haziran ayı içinde değil, kaydedilen tüm aylar içinde en yükseği oldu.

NOAA'nın yayınladığı 2014 Haziran ayı anormallikler ve hava olayları haritası
NOAA’nın yayınladığı 2014 Haziran ayı anormallikler ve hava olayları haritası

Haziran ayı bu rekora 16.2 C ortalama küresel sıcaklık ile ulaşırken, bu ölçümle 20. yüzyıl Haziran ayları ortalamasının da 0.7 C üzerine çıkmış oldu. Daha önceki rekor 2010 yılının Haziran ayındaydı. Kaydedilmiş en sıcak on Haziran ayının dokuzu 21. yüzyılda kaydedilirken, son 5 yılın tamamı bu en sıcak dokuz içinde kendisine yer buldu.

Açıklamada dikkati çeken bir diğer veri de geçtiğimiz ayın üstüste “normalin” üzerinde sıcak geçen 352. ay olması. 1880’den bu yana sıcaklık verisi toplayan NOAA’ya göre dünya 352 aydır, yani yaklaşık 30 senedir ortalamanın üzerinde sıcaklıklara sahne oluyor.

(Yeşil Gazete)

Bora Kabatepe
Bora Kabatepe

87 yılının ve İstanbul’un Kadıköy’ünün orta yerinde doğdu, oralarda büyüyüp önce Kadıköy Anadolu Lisesi’ne ardından da İTÜ’ye uçtu, endüstri mühendisi oldu. Okurken baktı dünyanın yolu yol değil, ne yapsak ne etsek; dur biraz akademik takılalım dedi Koç Üniversitesi’nde elektrikli arabaların çevreye etkilerini incelediği bir yüksek lisans tamamladı. Dur bi’ de sektöre bakalım dedi, dünya devi bir enerji firmasına girdi, bakınmaya devam ediyor. Bu bakınmalar sırasında Buğday hareketiyle tanıştı, gönüllülük yaptı, permakültürcü oldu, az biraz yeşillenirken kendini Yeşil Gazete’de çeviri yaparken buldu. Ne iş olsa çeviririzci olmasına rağmen gıda, tarım konularına karşı boş değildir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR