LGBTİ+Manşet

Roşin Çiçek davasında üç müebbet cezası verildi

0

Güncelleme (17.25)

Cinsel yönelimi nedeniyle ailesi tarafından nefret cinayetiyle öldürülen Roşin Çiçek davasının 9. duruşması sona erdi. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada amcalara müebbet, babaya ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti, SPoD ve Lambdaistanbul LGBTİ ile Milletvekili Mahmut Tanal’ın müdahillik başvurusunu “suçtan etkilenmediklerini” öne sürerek reddetti.

Adliyede hak savunucularına saldırı

Duruşma esnasında Roşin Çiçek’in ailesinin üyeleri LGBTİ ve insan hakları aktivistlerine saldırdı.

Saldırıda Kardelen Kadın Derneği’nden Zilan ve SpoD LGBT’den Efe Songun’un yanısıra; Diyarbakır’dan destek için gelen Caner isimli bir kişi de yaralandı. Aile fertleri olayı görüntülemek isteyen basına da saldırdı.

Polisler LGBTİ aktivistlerinin güvenliğini sağlayamayacaklarını öne sürdü. Barikat oluşturarak aktivistleri duruşma salonunun dışarısına çıkardı. Öte yandan Hevî LGBTİ, kendileri dışında Diyarbakırlı 2 LGBTİ’nin de saldırıya uğradığını kaydetti.

Avukat Harika Günay Karataş mahkeme ve polisin tutumuna, “Aile üyeleri üstümüze saldırdı. Nefret her yerde. Kolluk kuvvetleri saldırıya uğramamıza rağmen adliye dışında güvenliğimizi sağlayamayacaklarını söylüyor. Müdahillik taleplerimiz reddedildi. Suçtan zarar görmek için katledilmiş olmak gerekiyor demek ki” sözleriyle tepki gösterdi.

17 yaşındaki Roşin Çiçek, 2 Temmuz 2012’de darp edilmiş, kafasına bir kurşun sıkılarak Elazığ’da yol kenarına bırakılmış ve iki gün sonra ölmüştü.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Roşin Çiçek cinayeti hakkındaki iddianamesinde Roşin’in babası ve amcaları tarafından cinsel yönelimi sebebiyle ve nefret saiki ile öldürüldüğünü belirtti ve sanıkların alt soyu tasarlayarak öldürmeden dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan davanın 10. duruşmasını bugün 10.00’da başlayacağı açıklanmıştı, ardından duruşma 13.30’da kaydırıldı.

roşin-3

“Suçtan doğrudan zarar görenler” müdahillik kampanyası başlatmıştı

Duruşmada LGBT örgütleri bireysel müdahillik talebinde bulunacak. Zira  5 Aralık 2013 tarihinde gerçekleşen son duruşmada, müdahil sıfatıyla katılan ‘Sosyal Politkalar, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği’ (SPoD) nin müdahilliği “suçtan doğrudan zarar görmediği” gerekçesiyle mahkeme tarafından kaldırılmıştı.

KeSKeSoR Diyarbakır LGBTİ Oluşumu duruşma öncesinde mahkemenin heteroseksist ve erkek egemen tavrını protesto etmek ve Roşin Çiçek nezdinde işlenen bu nefret cinayetinden LGBTİ’ler olarak zarar gördüğümüzü göstermek amacıyla davaya bireysel müdahillik kampanyasını başlattı.

Roşin Çiçek’e karşı işlenen suçun bir nefret suçu olduğunu ve bu suçun işlenmesinden tüm LGBTİ’lerin zarar gördüğünü vurgulamak amacıyla Dersim LGBTİ Oluşumu, Dut Ağacı Kolektifi, Hevi LGBTİ İnisiyatifi, KeSKeSoR Diyarbakır LGBTİ Oluşumu, Lambdaistanbul, Morel LGBTİ,  Pembe Caretta, Queer Adana, SPoD LGBTİ, ZeugMadi ve 7Renk LGBTİ Mersin de duruşmaya katılacaklar.

Yanı sıra BDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, CHP Milletvekili Melda Onur, CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile HDP temsilcileri ile İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu Yönetiminden temsilciler de davayı izlemek için mahkemede bulunuyor. 

Avukat Kip: müdahillik talebini zorlayacağız

Yeşil Gazete’nin konuştuğu davanın Lambda İstanbul adına müdahil avukatı Rozerin Seda Kip, “bireysel müdahillik talebini zorlayacaklarını, reddin iptalini talep edeceklerini, davanın temyize gitmesi durumunda müdahillik hakkını kullanmalarını önemli olduğunu” belirtti. Ayıca  CHP milletvekili Mahmut Tanal da davaya müdahillik talebinde bulunacak.

Davayla ilgili olarak, Çiçek’i öldürdükleri iddiasıyla yargılanan üç sanıkla ilgili ağırlaştırılmış müebbet beklediklerini belirten Çip, LGBT örgütleri, kadın örgütleri, ve milletvekillleri tarafından izlenen davanın sonucunda olası saldırılara karşı korumaları gereken insanlar olduğunu sözlerine ekledi.

roşin-2

Sezgin Tanrıkulu: görevini yerine getirmeyen nefret cinayetinin ortağıdır

Bugün duruşma öncesinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yaptığı yazılı bir açıklamayla Roşin Çiçek cinayetinin bir nefret cinayeti olduğunu belirterek kişilerin cinsel yönelimlerinden ötürü uğradıkları hak ihlallerinin hiçbir biçimde kabul edilemeyeceğini ifade etti.

açısından önemli olduğunu ancak lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüel bireylere yönelik baskı ve zorbalığın üstesinden gelinebilmesi için başta insan hakları savunucuları ve siyasetçiler olmak üzere, duyarlı tüm kesimlerin yoğun çaba sarfetmesi gerektiğini vurguladı.

“Başka Roşin Çiçek cinayetlerinin yaşanmaması için başta AKP iktidarı olmak üzere tüm siyaset kurumunun, sivil toplum örgütlerinin, kanaat önderlerinin üstlerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Aksi halde herkes, nefret cinayetlerinin ortağıdır.”

13.30 itibariyle davanın çağrı videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.