KadınManşet

Erkekler Ocak’ta her gün bir kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlerle ortaya koyduğu Erkek Şiddeti Çetelesi‘ne göre; erkekler Ocak’ta en az 31 kadını ve en az dört çocuğu öldürdü.

Erkekler, en az 72 kadına şiddet uyguladı, en az 11 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az yedi kadını taciz etti. Ocak 2023’de basına yansıyan bir tecavüz vakası olmadı. Yansımaması olmadığı anlamına gelmiyor.

Erkekler, Ocak’ta en az 31 kadını öldürdü; geçen yıl da aynı ay bu sayı 23 idi. Erkekler, kadınların yanındaki beş erkeği de öldürdü. Erkekler, en az altı kadını koruma kararına rağmen öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri transtı.

‣İzmir’de transfobik nefret cinayeti 

Erkeklerin 11 kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği” için öldürdü. Erkeklerin, 20 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

15 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, dokuz kadını da babası, oğlu, torunu ve abisi öldürdü. İki kadını arkadaşı, iki kadını akrabası öldürürken, üç kadını öldüren erkeklerin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, yedi kadını sokak, park, iş yeri gibi ev dışı alanlarda, 20 kadını ev içinde öldürdü.

Fotoğraf: Beyza Kural /csgorselarsiv.org

Fotoğraf: Beyza Kural /csgorselarsiv.org

Erkekler 72 kadına şiddet uyguladı

Ocak 2023’de erkekler en yedi kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay, sekiz idi. Erkekler, altı kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Erkekler, en az bir kadını da görüntüsünü çekerek taciz etti. Bir kadını üniversitede öğretim üyesi bir erkek, iki kadını iş arkadaşı, bir kadını kocası taciz etti.

Erkekler, Ocak’ta 72 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 57 idi. Erkeklerin şiddet uyguladığı en az dokuz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az on iki kadına “koruma kararınıihlal ederek şiddet uyguladı.

En az 56 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. Bir kadını taksi şoförü, dokuz kadını abi, damat, baba gibi aile üyeleri, yaraladı. Bir kadını hırsız, doktor bir kadını hastası, üç kadını arkadaşı, bir kadını da işvereni yaraladı.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

Bir kadına “gasp etmek” için şiddet uygulayan erkekler, bir kadını da “resmi nikah istediği” için yaraladı. Erkekler iki kadına da “kıskandığı” için şiddet uyguladı. Erkeklerin 46 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Ocak’ta erkekler en az 13 kadını seks işçiliğine zorladı. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Erkekler en az dört çocuğu öldürdü

Ocak’ta erkekler en az dört çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay bu sayı üç di. Dört çocuğu da babaları öldürdü. Batman’da çocuğunu öldüren baba “Annesine acı vermek istedim” dedi.

Erkekler, Ocak’ta en az 11 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 27 idi. Bir çocuk istismarı çocuk hamile kaldığı için açığa çıktı.

Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri erken yaşta zorla evlendirilmişti.

Erkekler, 10 çocuğu okul, kuran kursu, tarikat evi gibi ev dışı alanlarda, bir çocuğu da ev içinde istismar etti.

Bir çocuğu bir tarikat üyesi, iki çocuğu okul müdürü, bir çocuğu akrabası, bir çocuğu babası, bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirildiği erkek, bir çocuğu aralarında kamu görevlilerin de olduğu 40 erkek istismar etti.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.