Yıkılarak opera binasına dönüştürülecek olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) projesinin tanıtımı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yeni AKM’nin 2019’da açılacağını söyledi.
Projeyi, AKM’nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu çizdi. Tabanlıoğlu’nun verdiği bilgiye göre yeni yapının 2 bin 500 kişilik kapasitesi var. Binada 800 kişilik konser salonu, tiyatro salonu, oda tiyatrosu, kütüphaneler, kafeler ve restoranlar bulunacak. Mimar, binanın yılın her günü kullanılabileceğini söyledi.
Tabanlıoğlu, “Burası bence cıvıl cıvıl İstanbul’un yeni merkezi olacak. Binanın en üst noktasında bence İstanbul’un en güzel lokantası olmalı” dedi.
2019’un ilk çeyreğine bitmesi planlanan proje kapsamında araç trafiği yeraltına alınacak
Yeni AKM’nin daha büyük, daha işlevsel ve modern inşa edileceğini aktararak mimar Murat Tabanlıoğlu’ndan AKM’nin 2019’un ilk çeyreğine yetişmesi sözünü aldığını ifade eden Erdoğan ayrıca Taksim Meydanı’nın hepsinin yayalaştırılacağını ve araç trafiğinin tamamen yer altına alınacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKM’nin ‘talihsiz bir yapı’ olduğunu belirterek 1930’larda başlayan macerasında yangın ve depreme dayanıksız olması nedeniyle bazı zamanlar kapalı kaldığını, 2007’den itibaren de artık kullanılamayacağının anlaşıldığını söyledi.
“Bu yapının yıkılıp yeniden inşaasına karşı direnişin, kültür sanat hassasiyetinden değil ideolojik saplantılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı, 10 yıl önce başlaması gereken inşaatın ancak bugün başlayabildiğini kaydetti.
“Proje karşıtları terörle mücadeleye karşı çıkanlarla aynı”
‘Türkiye’de taş üstüne taş koydurmamayı maharet sayan, sistemin açıklarından faydalanıp dışarıdan destek alan’ bir lobi bulunduğunu öne süren Erdoğan, projenin 10 yıl gecikmesini de buna bağladı: “Biz ta İstanbul büyükşehir başkanı olduğum gün bu lobiyi tespit etmiştik. Başbakan olduk, bu lobinin her yerde aynı faaliyeti gösterdiğini gördük. Cumhurbaşkanı olduk, dünyanın dört bir yanında aynı lobinin uzantılarıyla karşılaştık. AKM’nin yeniden inşasına karşı çıkan zihniyetle, terörle mücadeleyi engellemeye çalışan anlayış aynıdır. Yeni havalimanı ve diğer projelerimizi engellemek isteyen güçlerle, operasyonumuzu engellemeye çalışan eller de aynıdır.”
Sanatçılar, yazarlar ve mimarlardan açıklama: “AKM’yi yıkmak suçtur”
Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılacağını açıklaması üzerine sanatçılardan tepki geldi. Mimarlar Odası’ndan yapılan ortak açıklamada, “AKM’yi yıkmak da yıkıma terk etmek de suçtur!” denildi.
Açıklama şu şekilde:
“Ulusal ve uluslararası koruma ilkeleri gereği koruma altında bulunan Cumhuriyet dönemi kültür ve mimarlık varlıklarımızın en önemli yapılarından ve simgesel değeri olan Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılıp yerine daha büyüğünün ve yenisinin yapılacağını, toplumdan gizli bir şekilde hazırlanıp onaylanan yeni projenin 6 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bizzat açıklanacağını büyük bir esefle öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu toplantı öncesi tekrar hatırlatmak isteriz;
Cumhuriyet döneminin en önemli kültür varlıklarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi, “1. grup anıtsal yapı” olarak tescilli bir yapı olduğu gibi, Türkiye’nin opera binası olarak tasarlanarak öz kaynaklarımızla gerçekleştirilmiş ilk ve tek yapısıdır ve kentsel ve tarihi sit alanı olan Taksim Meydanı’nın bütünleyici ve tanımlayıcı yapısal bir öğesidir.
Taşıdığı kültürel, tarihi, yapısal ve mimari değerleri ile de başta Anayasa ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası olmak üzere koruma hukuku ve Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelerle varlığı güvence altına alınmıştır.
Bütün bunlara ilaveten 16 Aralık 2010 tarihinde AKM’nin korunması yargı güvencesine kavuşmuş, yargı kararı ve koruma hukuku gereği AKM’nin depreme karşı güvenli hale getirilerek aslına uygun olarak restore edilmesi konusunda hazırlanan proje, Koruma Kurulu tarafından onaylanarak Ocak 2010’da Beyoğlu Belediyesince ruhsata bağlanmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamusal sorumlulukları doğrultusunda AKM’nin aslına uygun restorasyon işlerini tamamlamak ve binanın bir an önce yeniden hizmete açılmasını sağlamakla yükümlü oldukları halde 8 yılı aşkın bir süredir AKM’yi yıkıma terk etmek, polis karakolu olarak kullanmak gibi eylemler ile anayasal sorumluluklarını yerine getirmekten imtina etmek suretiyle suç işlemişlerdir.
Bu konuda yıllardır bıkmadan usanmadan kamu idareleri nezdinde yaptığımız uyarılar ve suç duyuruları işleme konmayarak hukuk ve yargı kararları yok sayılmış, AKM bilerek ve isteyerek yıkıma terk edilmiştir.
Yine ve yeniden uyarıyoruz:
Yıllardır dünyanın gözü önünde tarihe, kültüre, sanata, topluma ve hukuka karşı taammüden suç işlenmektedir!
Derhal onaylı restorasyon projesi uygulamaya sokularak bu kültür ve tarih yıkımına son verilmeli, Atatürk Kültür Merkezi özgün yapısı, kullanımı ve çevresiyle toplumun hizmetine sunulmalıdır.
AKM’yi yıkmak da yıkıma terketmek de suçtur!
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
İmzacılar:
Kültür-Sanat Sen (Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası)
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu
Yazarlar Sendikası
TOBAV (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı)
TOMEB (Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği)
SİNE-SEN (Sinema Emekçileri Sendikası)
Özerk Sanat Konseyi
Sanatçılar Girişimi
UPSD (Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği)
İstanbul Kültür Forumu
(Diken, Yeşil Gazete)