KadınManşetTürkiye

[8 Mart] Diyarbakır’da 8 Mart alanına isyan yazılı pankartlar alınmadı

0
Fotoğraf: Gazete Karınca

Diyarbakır‘da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginin yapılacağı alana gitmek isteyen kadınların yanlarındaki su, dezenfektan, kalem gibi eşyalarla alana girmesine izin verilmedi.

Ayrıca, içinde isyan kelimesinin bulunduğu pankart ve dövizlerle girişler de engellendi.

Miting alanına çıkan yollar kapatıldı

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginin gerçekleşeceği yer olan İstasyon Meydanı‘na çıkan Akkoyunlu ve İstasyon caddelerindeki girişler polisler tarafından kapatıldı.

Yüzlerce polis, alanın dört farklı kontrol noktasında zırhlı araçlarla güvenlik önlemi aldı. Alana girmek isteyen kadınlardan HES kodu istendi.

Kadınların yanında bulunan su, dezenfektan, kalem gibi eşyalarla alana girilmesine izin verilmezken, içinde isyan kelimesi bulunan pankart ve dövizlere de el konuldu.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla düzenlenen etkinliğe ise yüzlerce kadın katıldı.

İstasyon Meydanı’na “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz”, “Kadın tutsaklar için kadınlar için adalet” yazılı pankartlar asıldı.

Kadınlar, sık sık “Jin jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı.

‘Kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz’

Mitingde konuşma yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, İstanbul Sözleşmesi’nden, eşit temsiliyetten, eşbaşkanlıktan vazgeçilmeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

Mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, alanı dolduran kadınlara selamlayarak konuşmasına başladı: “Bütün baskılara rağmen alanları dolduran kadınlara selam olsun. Yaşamadığımız zulüm, baskı, katliam, kırım kalmadı. Buna rağmen isyanımızı yükseltmek için dünyanın dört bir yanında alanları dolduran kadınlar, selam olsun size.

Asla kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden, eşit temsiliyetten, eşbaşkanlıktan vazgeçmeyeceğiz. Biz kadın mücadelesinden, kadın özgürlük çizgisinden vazgeçmeyerek özgürlük mücadelesi veriyoruz. Alanlarda, sokaklarda, Mecliste, hastanede, okulda, hayatın her alanında, dünyanın her bir yerinde mücadele edeceğiz. Kazanımlarımızı koruyup büyüteceğiz.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.