Geçmiş 50 bin yılın en hızlı karbondioksit artışı kaydedildi

ABD ve St Andrews Üniversitesi'nden bilim insanları, Antarktika'daki eski buzları inceleyerek atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin son 50 bin yıldaki en hızlı artışını belgeledi.

Bilim insanları, atmosferdeki karbondioksit (CO2) artış hızının şu anda son 50 bin yıldaki herhangi bir döneme kıyasla on kat daha hızlı olduğunu açıkladı.

Oregon Eyalet Üniversitesi ve St Andrews Üniversitesi‘nden bir araştırma ekibi, Antarktika‘daki eski buzların kimyasal analizini yaparak elde ettiği verilerle, insan kaynaklı emisyonların etkilerini ortaya koydu.

Independent‘in aktardığına göre bulgular, Ulusal Bilimler Akademisi’nin Tutanakları (PNAS) dergisinde yayımlandı ve Dünya’nın geçmişindeki ani iklim değişiklikleri dönemleri hakkında önemli bir anlayış sağlayarak, iklim değişikliğinin potansiyel etkileri hakkında bilgi verdi. Çalışmada karbondioksit artış hızı “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirildi ve bu artışın, büyük ölçüde insan kaynaklı emisyonlar tarafından yönlendirildiği belirtildi.

‘Karbondioksit artış hızı benzersiz’

Karbondioksit (CO2) atmosfere girdiğinde, sera etkisi nedeniyle iklimin ısınmasına katkıda bulunuyor ve küresel ısınmadan sorumlu sera gazlarının başında geliyor. Geçmişte, seviyeler buzul çağları ve diğer doğal nedenlerle dalgalanmış olsa da, bugün insan kaynaklı emisyonlar nedeniyle yükseliyor. Oregon Eyalet Üniversitesi, Dünya, Okyanus ve Atmosfer Bilimleri Koleji’nden Dr. Kathleen Wendt, “Geçmişi incelemek, bugünün nasıl farklı olduğunu öğretir. Günümüzdeki CO2 değişim hızı gerçekten benzersiz” dedi.

Çalışmada Antarktika’da yüz binlerce yıl boyunca biriken buzlardaki hava kabarcıkları içinde biriken eski atmosfer gazları incelendi. Bilim insanları, yaklaşık 3,5 kilometre derinliğe kadar ulaşan sondaj çekirdekleri kullanarak buz örneklerini topladı ve geçmiş iklim kayıtlarını oluşturmak için iz kimyasallarını analiz etti.

St Andrews Üniversitesi, Dünya ve Çevre Bilimleri Okulu’ndan Dr. James Rae, “Bu Heinrich Olayları gerçekten dikkat çekici. Kuzey Amerika buzulunun dramatik çöküşü tarafından tetiklenen bir zincirleme tepkiyi başlatıyorlar” dedi. Bu olaylar, tropikal musonlarda değişikliklere, Güney Yarımküre‘nin batı rüzgarlarına ve okyanuslardan büyük CO2 salımlarına yol açıyor.

Venezuela, modern tarihinde tüm buzullarını kaybeden ilk ülke oldu
World Weather Attribution: Nisan ayındaki aşırı sıcakların tek nedeni iklim değişikliği
İklim krizine karşı ‘bizon’ önerisi: Bir sürü 2 milyon araca eşdeğer emisyonu depolayabilir
Küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak için karbondioksit giderme çalışmaları yetersiz

Bilim insanları, doğal yükselişlerin en büyüğü sırasında, karbondioksit seviyesinin 55 yıl içinde yaklaşık 14 milyon parça arttığını ve bu sıçramaların yaklaşık her 7 bin yılda bir meydana geldiğini tespit etti. Buna karşın, günümüzde bu büyüklükteki artış sadece beş ila altı yıl içinde gerçekleşiyor.

Bulgular, geçmişteki doğal karbondioksit artış dönemlerinde, derin okyanus dolaşımında önemli bir rol oynayan batı rüzgarlarının da güçlendiğini ve Güney Okyanusu‘ndan hızlı CO2 salınımına yol açtığını öne sürüyor. Diğer araştırmalar, bu rüzgarların iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki yüzyıl boyunca güçleneceğini öne sürmüştü.

Dr. Wendt, “Karbondioksit emisyonlarımızın bir kısmını emmesi için Güney Okyanusu’na güveniyoruz, ancak hızla artan güney rüzgarları bu yeteneğini zayıflatıyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR