DünyaManşet

50 bin öğrenci Londra sokaklarında

0

İngiltere’nin başkenti Londra’da hükümetin eğitim harçlarını üç katına çıkarma tasarısını protesto amacıyla düzenlenen gösterilerde çatışma çıktı.

50 bin kişinin katıldığı tahmin edilen gösteriler sırasında öğrenciler, iktidardaki Muhafazakar Parti genel merkezinin bulunduğu binayı işgal etti, polisle çatışmaya girdi.

Bina dışında da gösteriler sırasında kullanılan bazı pankartlar ateşe verildi.

Akşam saatlerinde polisle protestocular arasındaki gerginlikleri sona ererken öğrenciler de dağıldı.

Bugünkü yürüyüşü organize eden Ulusal Öğrenci Sendikası başkanı Aaron Porter yaşanan şiddeti kınadı.

Harç artışlarını protesto eden yürüyüşün hiçbir şekilde şiddet içermemesi için gayret ettiklerini, ancak bazı grupların barış dolu bugünkü yürüyüşü ele geçirmeye çalıştıklarını söyledi.

Gösteriler sakin başlamıştı

İngiltere’de uzun zamandır düzenlenen en geniş katılımlı öğrenci eylemi olduğu tahmin edilen bugünkü gösteriler oldukça sakin başladı

Sabah saatlerinde başkent merkezine ülkenin farklı noktalarından gelen öğrencilerin oluşturduğu kortej, şehir trafiğinin aksamasına yol açsa da öğleden sonra saatlerine kadar gösterilere herhangi bir şiddet gözlenmedi.

Şehrin merkezi noktalarını kateden 50 bin kişilik grup, harçların artırılması kararına imza atan Muhafazkar Parti merkezi önüne geldiğinde, öğrencilerden bazıları binayı işgal etti.

Binanın ana girişine yüklenen grup buradaki polislerin oluşturduğu güvenlik bariyerlerini aşıp binanın içine girdiler.

Bu arada bazı protestocular genel merkez binasının çatısına çıktılar.

Bölgedeki BBC muhabiri Mike Sergeant’ın aktardığına göre binanın çatısından atılanlar yüzünden bir kadın polis yaralandı.

On kişi hastanelerde tedavi altına alınırken, yaralıların durumlarının ciddi olmadığı bildirildi.

Yaralılarından üçü polis, yedisi ise gösteriye katılanlardan.

Muhafazakar Parti binası da polis tarafından boşaltıldı.

Öğrenim harçları

Hükümetin planlarına göre şu an şu an 3,290 sterlin olan yüksek öğrenim harçları, 2012’den itibaren yıllık 9 bin sterline yükselecek.

Ulusal Öğrenci Sendikası (NUS) yaptığı açıklamada, seçim öncesinde eğitim harçlarının artırılmayacağı vaadinde bulunan milletvekilllerinin, büyük bir hata yaptıklarını ve bunun sonuçlarına razı olmaları gerektiğini söyledi.

Hükümetin şu anki sistemden daha adil olduğunu savunduğu yeni düzenleme, Öğretim Görevlileri Sendikası (UCU) tarafından da şiddetle eleştiriliyor.

Londra’daki eyleme Galler, İskoçya, İrlanda’dan da katılımın olduğu belirtiliyor.

Bugünkü eyleme öğretim görevlileri de destek verdi. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.