Editörün SeçtikleriManşetVideo

35’inci yıldönümünde Çernobil Nükleer felaketi: Etkileri 35 yıldır devam eden felaket 

0

Bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biri olarak kabul edilen Çernobil Nükleer Felaketi‘nin 35. yıldönümünde, felaketin dünyaya ve Türkiye’ye yansımalarını nükleersiz.org koordinatörü, Yeşil Gazete ve Sivil Sayfalar yazarı, bağımsız araştırmacı Pınar Demircan anlattı.

Demircan, her sene Çernobil felaketi anılırken, felaketle ilgili aynı şeylerin söylenmediğini hatırlatarak, “Yapılan her araştırma bize felaketle ilgili yeni bilgiler sunuyor. Bir arkeoloji çalışması gibi katman katman yeni bilgilere ulaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sovyetler Birliği hükümeti, kaza sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısını az göstermekle suçlanmıştı.

Kanser vakaları arttı

Pınar Demircan, meydana gelen kazadan sonra bazı araştırmalara göre kanser vakalarında artış yaşandığına dikkat çekti ve felaketin sağlığa olan etkileriyle ilgili şunları söyledi:

Bu bir şekilde sizi öldürmese bile süründürecek. Sonu ölüme giden bir hastalıklar silsilesi.”

‘Yetişmesinden endişe etmeliyiz’

Mersin’de çalışmaları devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında da değerlendirmelerde bulunan Demircan, santralin 2023’e yetiştirilmeye çalışılmasının oldukça tehlikeli olduğuna şöyle dikkat çekti:

Uzun süreli ve maliyetli bir yatırımın 2023’e yetiştireceğiz şiarıyla gerçekleştiriliyor olması bizim üzerinde ciddi olarak düşünmemiz gereken bir mesele. Çünkü, bu acele yapılan ve eksikliklerin yok sayıldığı bir iş olduğu anlamına geliyor.

Yetişmemesinden ziyade, o tarihe yetişmesinden endişe ediyor olmamız gerek.”

You may also like

Comments

Comments are closed.