31 büyükşehir, ‘yeşil alan bildirisi’ne ortak imza attı

Bildiriye imza atan ve aralarında Londra, Paris ve Berlin'in bulunduğu 31 büyükşehir listesinde Türkiye'den bir belediye yer almıyor.

Aralarında Londra, Paris ve Berlin‘in de bulunduğu 31 büyükşehir, daha fazla yeşil alan taahhüt eden bildiriye imza attı.

İklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçlayan bildiride belediye başkanları, kent alanlarının yüzde 30 ila 40’ını parklar, ağaçlandırılmış sokaklar ve suyu emen geçirgen alanlardan oluşturma sözü verdi.

Listede İstanbul yok

C40-Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu hedefleri çerçevesinde imzalanan bildirinin taahhütlerinden biri de yeşil alanları kent sakinleri için ulaşılabilir hale getirmek.

Ancak bu grubun içerisinde yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bildiriye imza atmadı.

Fotoğraf: Shutterstock

‘Vatandaşlar yeşil ve sağlıklı kent istiyor’

31 kentten biri olan Milano buna ek olarak 2030’a kadar üç milyon ağaç dikme hedefi koydu. Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala, kentleri orantısız bir şekilde vuran Covid-19 pandemisi sonrası vatandaşların daha yeşil ve sağlıklı kentler istediğini söyledi.

Euronews’in aktardığına göre Sala, “Milano’da dayanıklılığı artırmak ve insanları iklim krizinden korumak için doğaya dayalı çözümler sunmak, kentimizi yeşil alanlarla ferahlatmak ve kentsel çevreyi sürdürülebilir şekilde yeniden inşa etmek amacıyla 2030’a kadar üç milyon ağaç dikmeyi taahhüt ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İspanya’nın Barselona kenti ise yeşil çatıların maliyetini yüzde 75’e kadar sübvanse etmeyi önerdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR