YaşamManşet

30 bin yaşındaki nesli tükenmiş mağara ayısının vücudu Sibirya’da ortaya çıktı

0

Sibirya‘ya bağlı Liyakovski Adaları‘ndaki donmuş topraklarda bundan 22 bin ile 39 bin 500 yıl önce öldüğü düşünülen bir mağara ayısının vücuduna ulaşıldı.

Buzul çağı sırasında yaşayan ve 15 bin yıl önce nesli tükenen Ursus spelaeus isimli türün vücudu ise neredeyse mükemmel bir şekilde korunmuş durumda.  Bulunan ayının burnu, dişleri ve iç organları hala yerli yerinde.

Popsci’nin aktardığına göre cesedi ilk önce ren geyiği çobanları keşfetmiş ve daha sonra Rusya’nın Yakutsk şehrindeki Kuzey Doğu Federal Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılara haber vermişler.

‘Türünün ilk ve tek bulgusu’

KDFÜ’de araştırmacı olan Lena Grigorieva, Pazartesi günü bulgunun duyurulduğu bir basın bülteninde, “Bu, türünün ilk ve tek bulgusu; yumuşak dokularıyla beraber bütün bir ayı cesedi” diyor.

Bilim insanları, şimdiye kadar mağara ayılarının sadece iskeletlerini ortaya çıkarmışlar; bütünüyle bozulmamış bir örnek hiç bulunmamış.

Ağırlıkları bir tona ulaşıyor

Mağara ayıları, Avrupa ve Asya’nın büyük bölümü buzullarla kaplıyken dolaşıyor ve manzarayı mamutlarla, kılıç dişli kedilerle ve dev yer tembel hayvanlarıyla paylaşıyorlarmış.

Bu canlılar dev gibiymiş: Erkeklerin ağırlığı bir tona kadar ulaşabiliyormuş; bu miktar, günümüzde yaşayan en büyük ayılardan 227 kg daha yüksek.

Greigorieva ve meslektaşları, şimdilik ayının yaşının tahminden ibaret olduğunu ve karbon tarihleme yöntemiyle daha kesin bir yaşın belirleneceğini söylüyor. Ayrıca, ceset üzerinde daha detaylı çalışmayı ve genetik bir analiz yürütmeyi umuyorlar.

More in Yaşam

You may also like

Comments

Comments are closed.