3 bin madenci özelleştirmeye karşı kendini ocaklara kilitledi

Zonguldak ve Bartın’da 3 bin madenci özelleştirmeye karşı ocaktan çıkmama eylemine başladı.

Meclis gündemine gelmesi beklenen ‘torba yasa’nın 58’inci maddesi şöyle: “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir.”

Bu madde, madenlerin özelleştirilmesinin önünü açacağı gerekçesiyle özellikle madencilerin tepkisini çekmişti.

Genel Maden İşçileri Sedikası (GMİS), geçen günlerde madde geri çekilmezse kendilerini ocağa kilitleyeceklerini bildirmiş, Zonguldak’ta binlerce madencinin katıldığı miting yapılmıştı.

Madenciler ocaklardan çıkmadı

Kentte TTK’nın ocaklarında 00.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, bu sabah ocaklardan çıkmadı. Ocaklara 08.00-16.00 mesaisi için gelen işçiler önce yeraltına inmedi.

Ancak daha sonra yerüstündeki madenciler de yeraltına inerek arkadaşlarına destek verdi.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, kendilerinin eylem kararı almadığını, madencilerin kendi inisiyatifleriyle ocaklardan çıkmadıklarını söyledi. Sendika acil toplantı yaptı.

Yasa çekilene kadar eylem

Ereğli ilçesindeki Armutçuk Müessese Müdürlüğü önünde gazetecilere konuşan sendika temsilcisi Ali Eşitmez, madencilerin yasanın Meclis’e bu hafta geleceğini, eylem için geç kalmak istemediklerini söyledi.

Yeraltında 160 madencinin olduğunu belirten Eşitmez, “Bu madde Meclis’ten geri çekilinceye kadar arkadaşlarımız dışarıya çıkmayacaklarını ifade ediyorlar” dedi.

GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir de Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Asma-Dilaver işletmesinde gece vardiyasında çalışan yaklaşık 250 işçinin ocaktan çıkmayarak eylem yaptığını söyledi.

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde işçileri ziyaret eden GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, eylemin işyerinin geleceği kaygısıyla yapıldığını söyledi.

Mutlu, “Yeraltında yaklaşık 3 bine yakın maden işçisinin olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK ocasında gece vardiyasında çalışan işçiler madde geri çekilene kadar ocaklarda kalacaklarını duyurdu.

 

(Diken)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR