250 yıllık güneş saatinin üzerini boyadılar

Üsküdar’da bulunan Kısıklı Abdullahağa Camisi’nin minaresinde yer alan güneş saati, restorasyon sonrasında badanayla boyandı. 

İstanbul Üsküdar’da bulunan Kısıklı Abdullahağa Camisi’nin minaresindeki 250 yıllık güneş saatinin üstü badanayla boyandı. Akademisyen Dr. Fatih Köse ise yaşanan olaya “Cahilce bir müdahale” diyerek tepki gösterdi.

Cami restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğü ve AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından yaptırıldığı bildirildi. 

Cami, 3’üncü Murad döneminde Bostancıbaşı Abdullah Ağa tarafından yaptırılmıştı. Tarihi cami 1892 yılındaki depremde büyük tahribata uğradı ve 1927 tarihinde temelleri üzerinde yeniden inşa edildi.

2014 öncesinde güneş saati vardı

2014 yılında restorasyona tabi tutulan ve 2016 yılında açılışı yapılan tarihi caminin minaresinde güneş saati bulunuyordu. Osmanlıca harfler ve rakamlarla mermer bir levha üzerindeki güneş saati minareye 1762 yılında monte edilmiş daha sonraki yıllarda ise üzerine günümüz harfleri ile ‘Aylara göre gölge düşümüyle öğle–ikindi vakitleri’ yazılmıştı.

2014 restorasyon öncesi fotoğraflarda görünen güneş saatinin, restorasyon sonrası üstüne boya badana yapılarak kapatıldığı ortaya çıktı.

‘İnsan nereye boya badana yaptığına dikkat etmeli’

Akademisyen tarihçi Dr. Fatih Köse önceki gün sosyal medya hesabından olayı “İnsan nereye boya badana yaptığına dikkat etmeli ya da başında bir uzman olup ona yol göstermeli. Cahilce bir müdahale. Yakından ve dikkatle bakarsanız bunun bir güneş saati olduğunu görebilirsiniz” paylaşımıyla duyurdu. Dr. Fatih Köse, güneş saatinin üstünde de şunların yazılı olduğunu söyledi:

Eser-i Şami-zade, kad resemehu Yahya, Fi sene 1176. Günümüz Türkçesi ile Şamlıoğlu’nun eseridir. Yahya da çizmiştir/resmetmiştir. 1762 senesi Sefer ayında. En alt köşesinde ise Zuhr, ortada Asr yazıyor. Zuhur öğlen asr ise ikindi demek. Asr yazısının karşısında 8 var. Akşam saat 12’de oluyor bu sisteme göre. Öğlen vakti de 4’e rastlıyor.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR