Hayvan HaklarıManşet

‘Burak Özgüner öğrenci teşvik bursu’ başvuruları başladı

0

İki yıl önce yaşamını yitiren Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü, hayvan hakları aktivisti, vicdani retçi Burak Özgüner adına “Öğrenci Teşvik Bursu” verilecek.

Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi (BurHak), 2021-2022 yılında ilk kez hayata geçirilecek burs programı hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Hepimiz için (insan, hayvan, yeryüzü) daha özgür ve adil bir dünya hayal eden ve bunu somut projeler üreterek ya da mevcut projelere destek vererek hayata geçiren öğrencileri teşvik etmek ve desteklemek amacıyla oluşturduğumuz bu burs programı, bütün ayrımcılık biçimlerine karşı mücadele etmiş yol arkadaşımız Burak Özgüner’in anısına ilk defa düzenleniyor.”

Burs, iki ön lisans/lisans/yüksek lisans veya doktora öğrencisine aylık 500 TL olarak, sömestr ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere 12 ay boyunca verilecek.

Başvuru koşulları

Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi başvuru koşullarını şöyle sıraladı:

  • Öncelikli olarak hayvan hakları/özgürlüğü alanında olmak üzere, insan hakları, LGBTİ+ hakları, ekoloji ya da genel anlamda sosyal sorumluluk, sivil toplum, aktivizm alanlarının birinde veya birden fazlasında farkındalık sahibi olmak ve aktif çalışmalar yürütüyor olmak,
  • Üniversite öğrenimi boyunca genel not ortalaması 2.00’nin altına düşmemiş olmak,
  • Öğrencinin hayvan sömürüsüne karşı olması, aynı zamanda bu sömürünün ekolojik dengede yarattığı hasarın farkında olması ve vegan olması tercih sebebidir. Bunun takibini yapamayacağımız için, bu bir şart değildir.
  • Öğrencinin ekonomik durumunu kontrol edecek bir mekanizmamız yok. Tabii ki öncelikli olarak ihtiyaç sahibi aktivist öğrencilerin başvurmasını teşvik ediyoruz.

[email protected] adresine, 15 Kasım’a kadar gönderilmesi gereken belgeler ve başvuru detayları için tıklayın.

Roboski’de katledilen katırlar ve Gezi’de ölen hayvanlar mücadele etmişti

Hak savunucusu Burak Özgüner 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK tarafından katledilen katırlar için mücadele etmiş; hayvanlara yönelik silahla yaralama, öldürme fiilleri devam edince 2015’te vicdani reddini açıklamıştı. Bu nedenle yargılanan Özgüner, Gezi Parkı eylemleri sırasında polis şiddeti nedeniyle ölen ve yaralanan hayvanları gündeme getirmek için de eylem yapmış; bu nedenle de hakkında ‘terör soruşturması’ başlatılmış ve gözaltına alınmıştı.

Burak Özgüner, TBMM Hayvan Hakları Komisyonu’nunun da katılımcılarındandı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.