ManşetTürkiye

22 Ekim’de Türkiye’nin dört bir yanından üniversiteliler Taksim’de buluşacak

0

22 Ekim’de üniversiteliler ülkenin en büyük kentinde, en görkemli meydanına imzasını atacak. Doğayı, kadını, gazetecileri, üniversiteyi, halkları, sokağı, ülkeyi özgür bırak diyen üniversiteliler 22 Ekim Cumartesi günü Taksim Meydanı’nda bir araya gelecek.

Son dönemde giderek artan baskı, şiddet politikalarına karşı olan Öğrenci Kolektifleri Taksim Meydanı’nda tek ses olup taleplerini haykıracak.

Eyleme Rutkay Aziz, Cezmi Ersöz, Suavi, Ceren Moray ve İlkay Akaya’ında destek sunarken gazeteci Ahmet Şık’ın eşi Yonca Şık’ta katılacak.

Eylemin çağrı metni ise şöyle:

“ÜLKEYİ, ÜNİVERSİTEYİ, SOKAĞI ÖZGÜR BIRAK” DİYENLER 22 EKİM’DE TAKSİM’DE BULUŞUYOR!

Haklarımızı bir bir elimizden aldılar, yağmaladılar, sattılar. İnsanları hastane kapılarında ölüme terk ettiler; halkın evlerine kepçeleriyle, dozerleriyle saldırdılar. Yetmedi, soluduğumuz havaya, içtiğimiz suya göz diktiler. Halkın derelerini, ormanlarını sermayeye peşkeş çekmeye kalktılar. Toprakların can damarlarına HES’lerle kelepçe vurmaya kalktılar. Bunun için “can”a kıymaktan geri durmadılar, Hopa’da Metin öğretmenimizi aldılar.

“Özgürlük” dediler, kelimelere yasak, internete sansür getirdiler. Heykellere ucube deyip karikatürcülere davalar açtılar.

“Hak-hukuk” dediler katsayı yalanını yedirmeye çalışırken, yüz binlerce liselinin geleceğini şifrelerle cemaate peşkeş çektiler.

Bunlar yetmedi, basılmamış kitapları topladılar, gazetecileri, hapishanelere kapattılar. Medyaya “ayar” çektiler, kendi “taraf” medyalarını yarattılar.

Gericilikte sınır tanımadılar. Padişah efendi bir yandan 3 çocuk buyururken, bir yandan “eşit değilsiniz” deyip kadınlara düşmanlığını ilan etti. Her gün yüzlerce kadın şiddete uğradı, yaralandı, öldürüldü, tüm bunlar hala devam ediyor.

“Açılım” koca bir yalandı, balon gibi ellerinde patladı. Açılım diyen AKP, bir halka düşmanca saldırıyor, tutukluyor, vekillerine hakaret ediyor. Halklar birbirine düşman edilmeye çalışılıyor, gencecik bedenler toprağa veriliyor.

“Demokrasi” dediler, Ortadoğu’ya “akıl” verdiler, orda demokrat, burda “padişah” kesildiler. Suyumu sattırmam diyen köylüye, güvenceli iş diyen işçiye, parasız eğitim diyen üniversiteliye gazla, copla saldırdılar, tutukladılar. Kendinden olmayanı, marjinal ilan edip sokağa çıkan, hakkını arayan toplumun bütün kesimlerine saldırdılar.

Parasız eğitim isteyen, halk için bilim diyen, Tayyipgiller’den yumurtalarıyla hesap soran, Metin Öğretmenin ölümüne sessiz kalmayan üniversitelileri tutukladılar.

Tayyip İsrail’e racon kesti, ama iki ülke arasındaki ilişkileri kesmedi. Aksine, İsrail’i korumak için, kendi halkının canını hiçe sayarak, Türkiye sınırları içinde Malatya-Kürecik’te füze kalkanı yapılmasına izin verdi.

“Eşitlik” dediler, üniversitede harçlara zam yapmaya kalktılar. YÖK’ü kapatacağız dediler, reform paketleriyle üniversite kapılarını sermayeye sonuna kadar açmaya hazırlanıyorlar.

AKP’ye ve padişah özentisi Tayyip’e sesleniyoruz! Ülkeyi, üniversiteyi, sokağı özgür bırak!

Doğayı Özgür Bırak!
Doğayı, can damarlarımızı, derelerimizi, ormanlarımızı özgür bırak!

Kadınları Özgür Bırak!
Şiddetle, ölümle, taciz/tecaüvüzle yaşamaya mahkum edilen kadınları özgür bırak!

Gazetecileri Özgür Bırak!
Gazetecileri, kitapları, dergileri, mizahı, düşünceyi özgür bırak!

Üniversiteyi Özgür Bırak!
Bilimi, akademiyi, eğitim hakkını, kampüsleri, üniversitelileri, üniversiteyi özgür bırak!

Halkları Özgür Bırak!
Anadilleri, barışı, çocukları, toprakları, bu topraklarda yaşayan halkları özgür bırak!

Sokağı Özgür Bırak!
Hopa’yı, tutuklu üniversitelileri, gençliği özgür bırak! Demet’i, Ozan’ı, Çağdaş’ı, Soner’i, Hikmet’i, Can’ı, Uğur Uzunpınar’ı, Nuri’yi, Uğur Tuna’yı, Tayfun’u özgür bırak!

Ülkeyi Özgür Bırak!
İnsanca yaşam isteyen işçileri; emperyalizme “kalkan” edilen Kürecik’i; haklarına sahip çıkan köylüleri, yoksulları özgür bırak!

Tüm Türkiye’den üniversiteliler Taksim’de padişah özentisine seslenecek: ÜLKEYİ, ÜNİVERSİTEYİ, SOKAĞI ÖZGÜR BIRAK!

22 Ekim’de Türkiye’nin dört bir yanından üniversiteliler Taksim’de buluşacağız. Söke söke kazandığımız bu meydanda sesleneceğiz AKP’ye, padişah özentisine. Ülkenin en büyük kentinde, en görkemli meydanına üniversitenin imzasını atacağız. Seslerimizi birleştirecek, AKP’ye, Tayyip’e üniversitenin gücünü göstereceğiz.

Geçtiğimiz 1 yıldan biliyoruz, üniversitelilerden nasıl korktuğunu, şemsiyelerin altında nasıl sindiklerini biliyoruz. Geldikleri üniversitelerden nasıl “kuzu kuzu” gönderdiğimizi en iyi biz biliyoruz. Ceplerimizde biriktirdiğimiz isyanı biliyoruz.

Şimdi bu gücü Taksim’e taşımanın zamanı. Sesimizle, rengimizle, her birimiz bir “söz”ümüzle, talebimizle o meydanda olma zamanı. Yumurtalarımızla nasıl hesap sorduysak, nasıl halkın yüreğine su serptiysek, umut olduysak, yine yapalım. Üniversiteli olmanın sorumluluğuyla haklarımıza sahip çıkalım.

O gün binler olup taksim meydanını kapatacağız. Tüm Türkiye’den üniversiteliler olarak yanyana gelecek, seslerimizi birleştireceğiz. Ülkemiz ve üniversitemiz için “özgür bırak” diyeceğiz!

Sizleri de sesimize ses katmaya, o gün yanımızda olmaya davet ediyoruz.

Son dönemde giderek artan baskı, şiddet politikalarına karşı, meslek odalarından gazetecilere, sendikalardan sanatçılara kadar, bu haksız uygulamalara maruz kalmış ve “dur” demek isteyen her kesimle yan yana gelmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz..

Büyük üniversite buluşması 22 Ekim günü saat 15.00’de Taksim-Tünel’de toplanmayla başlayacak, İstiklal Caddesi’nden yürüyüşle Teksim Meydan’ına gelinecektir. Meydan’da konuşmalar, konserler eşliğinde eylem sonlandırılacaktır.


ÖĞRENCİ KOLEKTİFLERİ

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.