Ekolojiİklim KriziManşet

[21 Mart Uluslararası Orman Günü] BM’den Uluslararası Orman Günü mesajı: Sağlıklı insanlar için sağlıklı orman

0

Her yıl ormanların önemine dair farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart’ta kutlanan Uluslararası Orman Günü, bu yıl “Orman ve Sağlık” temasıyla kutlanıyor. Ormanlar, iklim değişikliğinin hafifletilmesinden dünyadaki biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğine kadar birçok açıdan önem taşıyor.

Ancak iklim değişikliği kaynaklı kuraklık, uygulanan yanlış tarım politikaları, orman yangınları ve ticari amaçlar nedeniyle dünyanın orman varlıkları son yıllarda hızla azalıyor. Her yıl hektarlarca orman yok olurken geniş orman arazileri bozulmaya uğruyor.

Günün önemine dair Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, “Sağlıklı insanlar için sağlıklı orman” vurgusu öne çıkıyor.

‣ Dünya Orman Günü’ne özel ‘Ormanlarda Bahar İndirimi’

“Bir bardak su içtiğimizde, bir deftere yazı yazdığımızda, ateş için ilaç aldığımızda veya bir ev yaptığımızda, ormanlarla bağlantısını her zaman kuramayabiliyoruz. Yine de hayatımızın bu ve başka pek çok yönü bir şekilde ormanlarla bağlantılı” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, ormanların iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolünün öneminin altı çizildi:

“Ormanların sürdürülebilir yönetimi ve kaynakların kullanımı, iklim değişikliğiyle mücadelede ve şimdiki ve gelecek nesillerin refahına ve esenliğine katkıda bulunmanın anahtarı. Ormanlar ayrıca yoksulluğun azaltılmasında ve ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri‘ne (SDG’ler) ulaşılmasında çok önemli bir rol oynuyor. Yine de tüm bu paha biçilmez ekolojik, ekonomik, toplumsal ve sağlık yararlarına rağmen, ormanlar yangınlar, haşereler, kuraklıklar ve benzeri görülmemiş ormansızlaşma nedeniyle tehlike altında. Ormanlar bize sağlığımız adına çok şey veriyor. Suyu arındırıyor, havayı temizliyor, iklim değişikliğiyle savaşmak için karbon yutuyor, yiyecek ve hayat kurtaran ilaçlar sağlıyor ve refahımızı artırıyor.”

Değerli doğal kaynakların korunmasının insanın elinde olduğunu belirten BM, sağlıklı insan yaşamının sağlıklı ormanlara bağlı olması nedeniyle 2023 yılının sadece almayı değil, vermeyi de gerektirdiğini ifade etti.

‣ Çevre örgütlerinden Dünya Orman Günü’nde ‘Rantı değil ormanı koru’ çağrısı

Uluslararası Orman Günü

BM Genel Kurulu, orman varlıklarının önemine dikkat çekilmesi amacıyla 21 Mart’ı Uluslararası Orman Günü ilan etti. İlan edildiği 2012’den bu yana her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Orman Günü’nün bu yılki teması “Ormanlar ve Sağlık” olarak belirlendi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1971 yılında, toplumların ormanlara yönelik ilgisini artırmak amacıyla 21 Mart’ı Dünya Ormancılık Günü olarak belirledi. Dünya Ormancılık Günü, 1975’ten beri Türkiye‘de de kutlanıyor.

‣ Dünya Orman Günü’nde 50 kurumdan ortak açıklama: Ormanlardan elini çek!

WWF Türkiye‘nin raporuna göre, bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye’de son 20 yılın istatistiklerine göre her yıl ortalama iki-üç bin orman yangını çıkıyor ve yaklaşık 7-8 bin hektar alan yanıyor. Bu yangınların yılda ortalama bir-iki tanesi büyük veya tek başına en az 5 bin hektar alanı etkileyen mega yangın niteliği taşıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.