KadınKültür-SanatManşet

20’nci Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 23 ülkeden 38 filmle başlıyor

0

2002’de Kadınlar Sinema Yapıyor diyerek başlayan, yirmi yıldır aralıksız her yıl yapılan, 65 gezici festivalde 937 filmi seyirciyle buluşturan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin yirmincisi 5 Kasım – 18 Aralık arasında online adresinden seyirciyle buluşacak.

20’nci Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde, Kadınların Sineması, Damdaki Sinemacılar, Jin Zendegî Özgürlük, Kadın Cinayetleri Önlenebilir, Yersiz Yurtsuz, Parola: Barış, Feminist Bellek bölümlerinde 23 ülkeden 38 film izleyiciyle buluşacak.

Film ekipleriyle söyleşiler ve buluşmaların yanı sıra Film Toplayan Kadınlar, Kadın Cinayetleri Önlenebilir, Yersiz Yurtsuz Sinemacılar, 120 Yıldır Bitmeyen Mücadele: Kadınların Siyasal Temsili forumları da gerçekleşecek.

5 Kasım – 18 Aralık arası yedi ayrı bölümde film gösterimleri, söyleşiler ve forumlar üye olan ve her program için ön kayıt yaptıran herkese Türkçe altyazı ve çeviri dahil olmak üzere ücretsiz sunulacak.

20. Filmmor’un Damdaki Sinemacılar bölümü 5 Kasım Cumartesi 16:00’da, iki kez infazı yakılarak cezaevinde tutulan oyuncu, yapımcı, yönetmen Sabite Kaya’nın Bedensiz Ruhlar filmi ile başlıyor. Birçok şehirde öğretmenlik yaptıktan sonra Sinema-TV okuyan, kısa filmler çeken, seçilmiş Varto Belediyesi eş-başkanıyken kayyım sürecinde tutuklanan Sabite Kaya, 2016’dan bu yana cezaevinde. Bedensiz Ruhlar, Ayşe Tükrükçü’nün hayatı üzerinden, zorla alıkonan ve çalıştırılan kadınların fuhuş sektöründen kurtulmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

18.00’de, yönetmenliğini Ahu Öztürk’ün, yapımcılığını Gezi Davası’nda çekmediği Gezi Direnişi filmi için 18 yıl hapis cezası aldığı için cezaevinde olan Çiğdem Mater’in üstlendiği Toz Bezi filmi var. Toz Bezi, İstanbul’da ev işçiliği yapan, anlamaya, değiştirmeye ve var olmaya çalıştıkları hayatın tozunu da almak durumunda kalan Nesrin ve Hatun’un hikayesi.

Aynı davada yargılanıp 18 yıl ceza verilen Mine Özerden’in Osmanlı’dan günümüze, İstanbul’un ünlü zilcileri ve zillerinin hikayesini anlattığı Zilname de 16.00 senasında. Seans sonunda söyleşi de yapılacak.

6 Kasım Pazar programı, 16.00’da, şair, yazar, ressam, sinemacı, modern İran şiiri ve sinemasına ilham veren Füruğ Ferruhzad’ın kapatıldıkları yıllarda cüzzamlıların gündelik hayatını anlatan Ev Karadır filmiyle başlıyor.

Ardından, kadınları ve ataerkiyi özgün bir sinema diliyle anlatan Rahşan Beni-İtimad’ın Bizim Zamanlar filmi var. Belgesel, İran 2001 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformcu adaya destek vermek için kampanya başlatan sinemacı kadınları, kadın hakları için cumhurbaşkanlığına aday olan Arzu’yu izliyor.

İranlı yönetmen ve kadın hakları aktivisti Mahnaz Mohammadi’nin Oğul-Ana filmi ise 18.00’de. Saat 20:00’de yönetmenle söyleşi var.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.