İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşet

Dünyanın dört bir yanından 2023’ün ilham veren kahramanları

0

The Guardian gazetesi, 2023 yılında yayınladıkları haberlerde yer alan yerel kahramanların bir listesini yayınladı. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan ve bulundukları bölgelerde yaptıkları çalışmalarla, duruşlarıyla fark yaratan insanların ilham veren hikayeleri paylaşıldı.

1. Uyuşturucu savaşı kurbanları için gerçeği açığa çıkaran kişi: Raquel Fortun Raquel Fortun, Filipinler’de görev yapan yalnızca iki adli tıp uzmanından biri. Eski Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte’nin başlattığı “uyuşturucu savaşı” kurbanlarına dair gerçekleri ortaya çıkarmak için çaba gösteren Raquel Fortun, herhangi bir karşılık almadan çalışıyor. Resmi otopsi raporlarında ciddi usulsüzlükler bulduktan sonra, politik olarak hassas vakalarda karşılaştığı riskleri açıkça dile getirdiği için önemli bir cesaret örneği sergiliyor.

2. Kızını kurtaran baba: Prem Gupta
Prem Gupta, Hindistan’da kızını kötü muamele gördüğü evliliğinden kurtararak fark yarattı. Kadınların boşanma hakkını kısıtlayan toplumsal baskılara aldırmadan, kızının eve dönüşünü gururla karşılayan Gupta, bu cesur adımıyla Hindistan’daki genç kadınlar için bir umut ışığı oldu.

3. Albinizm aktivisti: John Chiti
John Chiti, albinizmle mücadele eden Zambiyalı bir şarkıcı ve aktivist. Zorluklarla dolu hayat hikayesini ve ayrımcılığa karşı verdiği mücadeleyi anlatan bir Netflix draması yayınlandı. Chiti, albinizmli insanların hakları için çalışan bir organizasyon kurdu.

4. Acıları hafifleten hemşire: Ephrem Abathun
Ephrem Abathun, Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi Etiyopya’da kronik ve ölümcül hastalıklara sahip insanlara yardım eden tek kuruluş olan Hospice Ethiopia’yı yönetiyor. 
HIV/AIDS ve kanser hastalarına hizmet veren Abathun, sınırlı kaynaklara ve zorluklara rağmen, hastalarının acılarını hafifletmek için çaba gösteriyor. Oral morfin gibi temel ağrı kesicilerin eksikliğinde dahi, hastalarına en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyor ve bu süreçte umudunu kaybetmiyor.

5. Zimbabve edebiyatına sessiz katkı: Irene Staunton ve Murray McCartney
Irene Staunton ve Murray McCartney, Zimbabve’de Weaver Press yayınevinin kurucuları. Küçük bir yayınevi olarak başladıkları bu iş, 25 yıl boyunca sadece kendi arka bahçelerinde faaliyet gösterdi. Ancak bu süre zarfında, birçok Zimbabveli yazarı ilk kez yayımlayarak uluslararası tanınırlık kazanmalarına yardımcı oldular. Staunton ve McCartney, Zimbabve edebiyatına sessizce şekil vererek, yayıncılık alanında silinmez bir iz bıraktılar. Fotoğraf: Cynthia R. Matonhodze / The Guardian

6. Namibya’da LGBTQ+ hakları: Omar van Reenen
27 yaşındaki Omar van Reenen, Namibya’da LGBTQ+ hakları için önemli bir aktivist. Walvis Bay’deki aile evinde yapılan röportajda, ailesinin apartheid rejimine karşı direnişinden ilham aldığını belirtti. LGBTQ+ haklarının korunmasını, Namibya’nın tam anlamıyla dekolonize olmasının son adımı olarak görüyor. Ülkesinde bir gün bir queer müzesi açma umuduyla medya kesitlerini topluyor. Van Reenen, LGBTQ+ topluluğunun görünür ve sesli kalması için mücadelesine devam ediyor. Fotoğraf: Chris de Beer-Procter

 

7. Brezilya’da yerli halkın sesini yükselten lider: Sônia Guajajara
Sônia Guajajara, Brezilya tarihinde Yerli Halklar Bakanı olarak göreve başlayan ilk kişi. Yerli toplulukların hakları için yıllardır mücadele eden Guajajara, ülkesinin yerli halklarını resmi olarak temsil eden en yüksek konuma ulaşan ilk yerli kadın. Guajajara, Brezilya’nın yerli halklarının daha fazla söz sahibi olması ve kültürel temsilinin güçlenmesi için önemli bir rol üstleniyor. Fotoğraf: David Levene / The Guardian

8. Sudanlı feminist: Enass Muzamel
Enass Muzamel, Sudanlı bir feminist aktivist. Uzun yıllardır demokrasi ve insan hakları için çalışıyor. Khartoum’daki evinden sürülmesine rağmen, tecavüz mağdurlarına sağlık hizmeti erişimi sağlama çabalarını sürdürüyor. Askerler tarafından sivillere tecavüz edilmesi haberleri dünya çapında yayılmışken Muzamel, mağdurların hayati öneme sahip ilaçlara erişimini sağlamak için doktorları ve mağdurları bir araya getiriyor.

9. Savaş yüzünden iki kez yerinden edilen Güney Sudanlı mülteci: Elizabeth Mayik
63 yaşındaki Elizabeth Mayik, Sudan’ın başkenti Hartum’dan ayrılarak Güney Sudan’a geri dönmek zorunda kaldı. İki kez savaş nedeniyle yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan Mayik, geleceği belirsiz olmasına rağmen umutlu ve korkusuz bir şekilde Malakal’a varmayı bekliyor. 400.000’den fazla Güney Sudanlının geri döndüğü bu süreçte, Mayik’in cesareti ve sakinliği öne çıkıyor. Fotoğraf: Florence Miettaux

10. Bangladeş’te rahim ağzı kanseriyle savaşan sağlıkçı: Nagma Khatun
Nagma Khatun, Bangladeş’in en ulaşılması zor topluluklarına hizmet veren bir acil müdahale uzmanı. Friendship adlı bir yardım kuruluşunda çalışan Khatun, rahim ağzı kanserinin önlenmesi ve taramasının yapılması için büyük çaba gösteriyor. Ulaşımın zor olduğu bölgelere bot, yaya ve at sırtında giderek, kadınları kanser taramasının önemi konusunda bilinçlendiriyor ve bu konudaki önyargılarla mücadele ediyor. Fotoğraf: Farzana Hossen / The Guardian

11. Gazze’nin çocuklarıyla dans eden adam: Ahmed Alghariz
Ahmed Alghariz, Gazze’nin hip-hop sahnesinin öncülerinden biri ve aynı zamanda nitelikli bir travma danışmanı. Gazze’nin sürekli bombardıman altında olması nedeniyle Almanya’daki hayatına dönemeyen Alghariz, Gazze’deki mülteci kamplarındaki çocuklara dans gösterileri yaparak ve onlara savaşın travmalarıyla başa çıkma yöntemleri öğreterek yardım ediyor. Alghariz ve ekibi, savaşın etkileri bu kadar yoğunken bile çocukları eğlendirmeye ve onlara destek olmaya devam ediyor.

 

Comments

Comments are closed.