DünyaEkonomiManşet

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, Harvard Üniversitesi profesörü Claudia Goldin’e verildi

0

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi‘nin düzenlediği 2023 Nobel Ekonomi Ödülü’ne ‘eşitsizlik ve kadınların iş gücündeki yeri’ ile ilgili çalışmalarından dolayı Harvard Üniversitesi‘nde görevli Prof. Claudia Goldin layık görüldü.

77 yaşındaki, çalışma ekonomisi alanında uzman Goldin, 1996 yılından bu yana ekonomi dalında verilen ödülü kazanan üçüncü kadın bilim insanı oldu. Daha önce 2009’da Elinor Ostrom ve 2019’da Esther Duflo bu ödülü almıştı.

Ödülü geçen yıl  “bankalar ve finansal krizler konusundaki araştırmalarından” ötürü Amerikalı ekonomistler Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig almıştı.

‣ 2023 Nobel Tıp Ödülü mRNA aşısının geliştirilmesi çalışmalarına
‣ 2023 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu
‣ Nobel Kimya Ödülü’nün kazananları açıklandı
‣ 2023 Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli yazar Jon Fosse’ye verildi
Nobel Barış Ödülü, cezaevindeki İranlı hak savunucusu Nergis Muhammedi’ye

Nobel Ödülleri

İsveçli Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900’de kurulan Nobel Vakfı’nın insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.

Ödüller, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından, kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere beş ayrı dalda en başarılı kabul edilen isimlere veriliyor.

Bunlara ek olarak, Nobel Ekonomi Ödülü, 1968’de İsveç Merkez Bankası’nın Alfred Nobel’in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969’da verildi.

Nobel Ödülleri, her yıl, Alfred Nobel’in öldüğü 10 Aralık’ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.