Kültür-SanatManşet

2023 Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli yazar Jon Fosse’ye verildi

0

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’ne Norveçli yazar Jon Fosse layık görüldü. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi yaptığı açıklamada, 2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nün, Norveçli yazar Jon Fosse’ye ‘yenilikçi oyunları ve söylenemeyeni dile getiren düzyazısı nedeniyle’ verildiğini bildirdi.

Fosse “Şaşkınım ve biraz da korkuyorum. Bunu, her şeyden önce edebiyat olmayı amaçlayan edebiyata verilen bir ödül olarak görüyorum” dedi.

Fosse, 11 milyon İsveç kronu (1 milyon dolar) tutarındaki ödülün de sahibi olacak. Ödül geçen yıl Annie Ernaux‘a verilmişti.

2022 Nobel Edebiyat Ödülü Fransız yazar Annie Ernaux’nun oldu 
2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Zanzibar kökenli romancı Abdulrazak Gurnah kazandı 

Yazarın Türkçedeki kitapları Monokl Yayınları tarafından yayınlandı:

  • Melankoli
  • Sabahtan Akşama
  • Üçleme

Jon Fosse kimdir?

1959 yılında Haugesund‘da doğdu. Norveçli oyun, öykü ve roman yazarı. Son dönem Norveç edebiyatının dünya edebiyatına armağan ettiği en önemli yazarlardan birisi olarak gösteriliyor.  Nordic Council’s Literature Prize‘a layık görüldü.

Nobel Edebiyat Ödülü

Nobel Edebiyat Ödülü, 1901-2020 yıllarında 113 kez verildi. Toplam 117 kişiye layık görülen ödüllerden dördü, ikişer yazar arasında paylaştırıldı.

Nobel Edebiyat Ödülü şimdiye kadar 30 kez İngilizce, 15 kez Fransızca, 14 kez Almanca ve 11 kez de İspanyolca yazan yazarlara verildi. Bu dilleri, 7 ödülle İsveççe, 6’şar ödülle İtalyanca ve Rusça, 5 ödülle Lehçe, 3’er ödülle de Norveççe ve Danca izledi.

Yunanca, Japonca ve Çince yazan yazarlar 2’şer kez ödüle layık görüldü. Arapça, Bengalce, Çekçe, Fince, İbranice, Macarca, İzlandaca, Oksitanca, Portekizce, Sırpça-Hırvatça, Yiddiş ve Türkçe yazan yazarlar ise birer kez ödül kazandı.

2006’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Orhan Pamuk, Nobel alan ilk Türk yazar olmuştu. Nobel Edebiyat Ödülü’nü, geçen sene ABD’li şair Louise Glück almıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.