Doğa MücadelesiHayvan Haklarıİklim KriziManşetTürkiye

2022’de en büyük başarı çevre kampanyalarında

0

Sosyal değişim platformu Change.org Türkiye, 2022 yılı Değişim Raporu’nu yayımladı. Türkiye’de insanların hangi alanlarda değişim istediğini ortaya koyan ve 2022 yılında en fazla imzalanan kampanyalar ile bu kampanyaların mücadele alanlarına göre dağılımı gibi gibi bilgilerin yer aldığı rapor, halkın değişim taleplerini anlamaya yönelik bilgiler sunuyor.

Rapora göre, 2022 yılında çevre ve iklim krizi alanında toplam 15 kampanya başarıyla sonuçlandı ve çevre alanı, en fazla başarının elde edildiği alan oldu.

Geçen yıl başlatılan kampanya sayısı ise 11 bin 665. Bunlara toplam 8 milyon 721 bin 608 imza atıldı. Farklı mücadele alanlarından 123 kampanya ise başarıya ulaştı.

Uygar Özesmi: Tarihe tanıklık ediyoruz 

Change.org Türkiye Kurucusu ve Genel Direktörü Uygar Özesmi, raporlara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu raporlarla hem tarihe tanıklık ediyoruz, hem de araştırmacılara ve kamuya önemli bir veri kaynağı sunuyoruz. Ayrıca karar vericiler için de halkın taleplerini görmeleri ve dinlemeleri için çok değerli bir kaynak.”

Kampanyalarda kKarar verici profilleri aracılığıyla; karar vericiler kendilerine yönelik başlatılan imza kampanyalarına doğrudan cevap verebiliyor, cevap imza atan her kişinin posta kutusuna düşüyor. 2022 yılında kampanyacılarla karar vericileri bir araya getirme olanağı sunan beş karar verici hesabı açıldı. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu,  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Nilüfer Belediyesi Başkanı Turgay Erdem, karar verici profili açarak, kampanya başlatan ve imza atanlara doğrudan yanıt verebilmeye başladı.

Rapordan öne çıkanlar

  • Change.org Türkiye toplam kullanıcı sayısı: 21.230.606
  • Başlatılan kampanya sayısı: 11.665
  • Başarı ilan edilen kampanya sayısı: 123
  • Kampanyalara atılan toplam imza sayısı: 8.721.608
  • 2022’de imza atan kişi sayısı: 2.025.072

2022 Yılında En Fazla İmzalanan 10 Kampanya

En fazla imzalanan kampanya: ‘Öldüremezsin’ 

Konya barınağında bir köpeğin kürekle öldüresiye dövülmesi görüntülerinin ardından başlatılan, “Öldüremezsin” kampanyası, 2022’nin en fazla imzalanan kampanyası oldu. Serhat Okur tarafından başlatılan, yılın en fazla imzalanan kampanyasında 250 binin üzerinde kişi, suçluların cezalandırılması ve barınak koşullarının iyileştirilerek, kısırlaştırmaya yoğunlaşılması taleplerinin altına imzasını attı.

En fazla imza hayvan hakları için

2022’de en fazla imzalanan kampanyanın hayvan hakları alanında olmasının yanında, toplamda da en fazla imza hayvan hakları alanında başlatılan kampanyalara atıldı. Hayvan hakları alanında başlatılan kampanyalara toplam 2.339.950 imza atıldı.

En fazla kampanya eğitim alanında

2022’de en fazla kampanyanın başlatıldığı alan eğitim oldu. Bu alanda 1179 kampanya başlatıldı. Eğitim alanında en fazla imzalanan kampanya ise, “Devlet Okullarında Öğrencilere Ücretsiz ve Sağlıklı Bir Öğün  Yemek” verilmesini talep eden kampanyaydı.

 En fazla başarı çevre alanında

2022 yılında çevre ve iklim krizi alanında toplam 15 kampanya başarıyla sonuçlandı ve çevre alanı, en fazla başarının elde edildiği alan oldu. Aliağa’ya gelmesi planlanan asbestli geminin durdurulması için 100 binin üzerinde imza atıldı ve kampanya başarıyla sonuçlandı.

İklim krizi mücadele alanı güçlendi

İklim krizi alanında atılan imzalar, bir önceki yıla göre artış gösterdi. 2021’de atılan 465.188 imzaya karşılık, 2022’de iklim krizi alanında başlatılan kampanyalara 719.100 imza atıldı. Bu alanda toplam 161 kampanya başlatıldı. Çevre alanındaki 15 kampanya başarısının 9 tanesi, iklim krizi üzerineydi.

You may also like

Comments

Comments are closed.