DünyaManşet

2021 Nobel Barış ödülü adayları: Greta Thunberg, Navalny, DSÖ, aşı çalışmaları

0

İklim aktivisti Greta Thunberg, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny, Dünya Sağlık Örgütü ve eski ABD Başkanı Donald Trump bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. 

Euronews’in aktardığına göre, adaylar, seçme konusunda oldukça sağlam sicile sahip Norveçli milletvekilleri tarafından destekleniyor.

Binlerce kişi aday önerebiliyor

Dünya çapındaki parlamento üyelerinden eski Nobel Ödülü sahiplerine kadar binlerce kişinin aday önerme hakkı bulunuyor. Aday başvuruları pazar günü sona eriyor ancak bu adaylıklar, Nobel Komitesi‘nden bir onay anlamına gelmiyor.

Oslo Barış Araştırma Enstitüsü Direktörü Henrik Urdal, Norveçli milletvekillerinin 2019 hariç, 2014’ten bu yana her yıl ödülü kazanan kişiyi aday gösterdiklerini belirterek, “Son yıllardaki model oldukça çarpıcı.” ifadesini kullandı.

Ödülü kimin kazandığına karar veren Norveç Nobel Komitesi adaylarla ilgili yorum yapmıyor, ayrıca 50 yıl boyunca adayların ve başarısız adayların isimlerini gizli tutuyor. Ancak aday gösterenler, adaylarının isimlerini açıklayabiliyor.

Reuters‘ın Norveçli milletvekilleriyle yaptığı ankete göre, adaylar arasında Thunberg, Navalny, Dünya Sağlık Örgütü ve örgüt bünyesinde faaliyet göstererek yoksul ülkeler için Covid-19 aşılarına adil erişimi sağlamaya yönelik COVAX programı da bulunuyor.

Aşı çalışmaları da aday

Thunberg, öncüsü olduğu iklim aktivistleri hareketi Fridays for Future ile “iklim krizine karşı mücadelenin en önde gelen sözcülerinden” biri olarak gösterildi.

Rus akademisyenler tarafından önerilen Navalny, Norveçli eski Bakan Ola Elvestuen tarafından “Rusya’nın barışçıl bir şekilde demokratikleştirilmesi çabaları” nedeniyle aday gösterildi.

Covid-19’la mücadele ve aşı çalışmaları da gündemde.

Norveç Hristiyan Demokrat Partili siyasetçi Geir Sigbjoern Toskedal, “Belaruslu aktivistler Svetlana Tsikhanouskaya, Maria Kolesnikova ve Veronika Tsepkalo, ‘adil bir seçim için mücadele ve barışçıl direniş için ilham’ nedeniyle aday gösterildiler” diye konuştu. 

Norveç İşçi Partisi’nden Jette Christensen de bir insan hakları grubu olan Macar Helsinki Komitesi ile medeni hakları savunan bir grup Polonyalı yargıcın oluşturduğu IUSTITIA‘yı aday gösterdi. Christensen, “Benim bu yılki aday önerim… Avrupa’da bir hükümet biçimi olarak demokrasiyi koruma mücadelesi” dedi.

Bu yıl aday gösterilenler arasında ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, eski Charlie Hebdo gazeteci Zineb el Rhazoui; haber sitesi Hong Kong Free Press, ABD merkezli International Fact-Checking Network ve Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de yer alıyor.

Diğer adaylar arasında eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO ve BM Mülteci Ajansı (UNHCR) bulunuyor.

2021 yılına ait ödüller ekim ayında açıklanacak.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.