DünyaEkolojiManşetSağlık

2020 yılında hava kirliliği New Delhi’de 54 bin erken ölüme yol açtı

0
Fotoğraf: Shutterstock

Yeni yapılan bir araştırma Hindistan’ın New Delhi şehrinde hava kirliliğinin 2020 yılında 54 bin erken ölüme neden olduğunu tespit etti. Böylece şehir, dünyanın herhangi bir metropolünde hava kirliliğinin neden olduğu ölüm sayısını geride bırakmış oldu.

Greenpeace Güneydoğu Asya ve İsviçre merkezli IQAir firması tarafından yürütülen araştırmada kanser ve kalp sorunları dahil ölümcül hastalıklara neden olabilecek zehirli PM2.5 partiküllerinin konsantrasyonu ölçüldü.

Sınır değerin 30 katına kadar çıktı

Çalışmada Delhi’de 2020 Kasım ayında hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli ilan ettiği sınır değerinin 30 kat üzerine çıktığı tespit edildi. 2020 yılının yıllık ortalaması ise sınır değerin altı katı fazlası olarak ölçüldü.

Sebep olunan ölümlerin sayısı konusunda 2019 ile bir karşılaştırma yapılmadı. Ancak The Lancet’e göre, 2019’da Hindistan’ın tamamında zehirli hava nedeniyle 1,67 milyon insan hayatını kaybetmişti.

Fotoğraf: Shutterstock

‘Koronavirüse daha duyarlı hale getiriyor’

Araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl hava kirliliği insanları koronavirüs enfeksiyonuna daha duyarlı hale getirdi.

Greenpeace Hindistan İklim Kampanyacısı Avinash Chanchal raporda “Kirli hava kanser ve felç nedeniyle ölüm olasılığını artırıyor, astım ataklarında ani artışlar ve COVID-19 semptomlarının şiddetini artırıyor” dedi.

Delhi’deki kirlilik geçen yılın başlarında, hükümetin koronavirüsü kontrol altına almak için ülke çapında bir tecrit uyguladığında neredeyse ortadan kalkmıştı, ancak hükümetin ağustos sonunda kısıtlamaları kaldırmaya başlamasıyla geri döndü.

‘Fosil yakıtlara son verilmeli’

Rapora göre, kirlilik ayrıca 2020’de Hindistan’ın finans merkezi Mumbai‘de yaklaşık 25 bin erken ölüme yol açtı.

Hindistan da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki büyük şehirlere atıfta bulunan raporda, “Zamanımızın getirdiği ihtiyaç yenilenebilir enerjiyi hızla artırmak, fosil yakıt emisyonlarına son vermek ve sürdürülebilir ve erişilebilir ulaşım sistemlerini artırmaktır” ifadeleri kullanıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.