LGBTİ+ManşetTürkiye

2020 LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu: Kamu otoritelerinin hak ihlallerinde artış 

0

Kaos GL’nin 2020 LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu yayımlandı. Avukat Yasemin Öz tarafından hazırlanan raporda 2020 yılına ait, LGBTİ+’ların insan haklarına erişimini engelleyen uygulama ve insan hakları ihlallerine ilişkin vakalar ele alındı.

Raporda, 2020 yılında da LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerinin fazla olduğu kaydedilirken, kamu otoriteleri ve yasa uygulayıcıların faili olduğu ihlal sayısında artış yaşandığı ifade edildi.

İhlallerin telafisine yönelik kayda değer gelişme yok

İhlale uğrayan LGBTİ+ların adalete erişim ve ihlallerin telafisine yönelik mekanizmalardan yararlanmaları konusunda da kayda değer gelişmeler yaşanmadı.

Rapor, kamu otoritelerinin sistematik ayrımcı söylemlerinin LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerinin seyrini doğrudan etkilediğini ortaya koydu ve “LGBTİ+’ların insan hakları alanındaki politika eksikliği, hayati sonuçlar ve ağır insan hakkı ihlalleri doğurmaya devam etmektedir. LGBTİ+’ları koruyucu yasal değişiklik gereksinimi de, bu düzeyde bir ihtiyaca karşılık gelmektedir” denildi.

‘Ayrımcı söylemler devlet politikası haline getirildi’

Raporda, koronavirüs salgını döneminde de LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerinin devam ettiği, hatta salgının sebebi olarak bile LGBTİ+ var oluşu gösterildiği hatırlatıldı:

Sivil toplumun genel kurulları dahil her türlü toplu etkinliklerinin salgın nedeniyle ertelendiği 2020 yılı, tüm dünyayı yeni bir hayat düzeni üzerine düşünmeye zorlarken, rapor içeriğimiz hak ihlalleri yönünden görünen artış dışında hiçbir değişiklik olmadığını göstermektedir. Salgının dahi sebebi olarak LGBTİ+ var oluşunu gösterme şeklindeki o eski ve bildik söylem dünyada da, ülkemizde de gecikmeden tedavüle konulmuştur. LGBTİ+’ların statüsü Anayasada tarif edilmiş Diyanet İşleri Başkanı gibi devlet tarafından en üst düzeyde görevlendirilmiş yetkililere varana kadar pandeminin sebebi olarak gösterilmeye çalışıldığı 2020 yılında, LGBTİ+’lara yönelik kamu otoritelerince ve siyasetçilerce geliştirilen ayrımcı söylemler sistematik bir devlet politikası haline getirilmiştir.”

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 ve 2020 yıllarında doğrudan LGBTİ+’ları dini referanslarla hedef göstermesi de “LGBTİ+’ları daha da risk altında bırakan kaygı verici bir politika değişikliği” olarak değerlendirildi.

Toplam 82 vaka ele alındı

Rapor kapsamında, yargıya veya basına yansıyan veya doğrudan Kaos GL Derneği’ne ulaşan başvuru ve bilgiler doğrultusunda 2020 yılında LGBTİ+’ların insan hakları alanında toplam 82 vaka ele alındı. Söz konusu vakalarda birden fazla ihlal yaşandı. İncelenen toplam ihlal sayısı ise 103 oldu.

Öte yandan, raporda ihlal sonucunda adalet sağlanabildiyse olumlu olarak sonuçlanan vakalara da yer verildi.

Nefret söylemi ve nefret suçları gibi ihlal sayısının çok yüksek olduğu kategorilerde, genel durumu yansıtabilecek sınırlı sayıda ihlale raporda yer verildi. Bu kategorilerdeki toplam ihlal sayıları İnsan Hakları Raporu’nda yer almazken, nefret suçlarına ilişkin toplam sayı ve güncel durum önümüzdeki günlerde yayınlanacak Nefret Suçları Raporu’nda açıklanacak.

Raporda buradan ulaşabilirsiniz.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.