İklim KriziManşet

2020 Avrupa’nın kaydedilen en sıcak yılı oldu

0

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus İklim Değişikliği Servisi Avrupa’da geçtiğimiz yıl sıcaklık rekoru kırıldığını açıkladı.   İklim değişikliğinin etkilerinin yoğunlaştığı Kuzey Kutbu’nda ise azalan kar örtüsü nedeniyle yoğun orman yangınları yaşandığı belirtildi.

ABD ev sahipliğinde bugün başlayacak ve dünya liderlerinin iklim eylemi planlarını ve kararlılıklarını açıklayacakları İklim Liderleri Zirvesi öncesinde duyuru yapan kurum, iklim krizinin etkilerinin şimdiden göründüğüne dair hatırlatmada bulundu.

‘Sıcaklıklar her mevsim artıyor’

Kurum tarafından yapılan açıklamada Avrupa’daki sıcaklığın geçtiğimiz en yüksek beş yılın sıcaklık ortalamasından 0.4 derece yüksek kaydedildiği belirtildi.

Copernicus’un kıdemli bilim insanı Freja Vamborg, “Avrupa’da sıcaklıklar her mevsim artıyor” ifadelerini kullandı. 2020 yılındaki Avrupa kış sıcaklığının 1981-2020 yılları arasında görülen ortalama Avrupa kış sıcaklığının 3,4 santigrat derece üzerinde olduğu belirtildi. Aynı zamanda Avrupa’nın en sıcak sonbaharıydı.

En sıcak üç yıldan biri

Kurum tarafından yapılan ölçümler 1950’li yıllara kadar uzanıyor. Ancak 1850 yılından itibaren sıcaklığın kaydedildiği veriler de mevcut.

Yapılan açıklamada küresel olarak ise 2020 yılının dünyanın en sıcak üç yılından biri olduğu belirtildi. Böylece Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yapılan açıklama da doğrulanmış oldu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.