2019 yılında çevre koruma yatırım harcamaları yüzde 10,5 azaldı

Çevre koruma harcamaları ise bir önceki yıla göre yalnızca yüzde 1,2 artarak toplam 38,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Harcamalarının yüzde 46,3'ü atık yönetimi hizmetlerinden, yüzde 37,8'i atık su yönetimi hizmetlerinden oluştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çevre koruma harcama istatistiklerini açıkladı. Verilere göre çevre koruma harcamaları 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,2 artarak toplam 38,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

Çevre koruma harcamalarının yüzde 57,8’i mali ve mali olmayan şirketler, yüzde 34,2’si genel devlet ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşlar ve yüzde 8’i ise hane halkları tarafından yapıldı. Çevre koruma harcamaları 2018 yılında 2017 yılına göre yüzde 11,6 artmıştı.

En büyük pay atık yönetimine

Çevre koruma harcamalarının yüzde 46,3’ü atık yönetimi hizmetlerinden, yüzde 37,8’i atık su yönetimi hizmetlerinden, yüzde 4,8’i biyolojik çeşitliliğin ve peyzajın korunmasından oluştu.

Geriye kalanın yüzde 3,8’i toprak, yeraltı ve yüzey sularının korunması ve kalitesinin iyileştirilmesinden ve %7,3’ü ise diğer çevre koruma konularına ayrıldı.

Yatırım harcamaları düştü

Çevre koruma yatırım harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 10,5 azalarak toplam 6,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Harcamaların yüzde 76,9’u mali ve mali olmayan şirketler, yüzde 23,1’i ise genel devlet ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapıldı.

Atık su yönetimi hizmetleri için 3,3 milyar TL, atık yönetimi hizmetleri için 1,4 milyar TL yatırım harcaması yapılırken diğer konularda 1,7 milyar TL çevre koruma yatırım harcaması yapıldı.

Çevre koruma harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki oranı 2018 yılında yüzde 1,0 iken, 2019 yılında yüzde 0,9 olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR