Ekolojik Yaşam

2013’ün kuşu, Su Çulluğu

0

Almanya’da “Meleyen Kuş” veya “Göklerin Keçisi” olarak da bilinen su çulluğu, 2013 yılının kuşu olarak seçildi. Almanya Çevre Koruma Birliği (Nabu) ve Bavyera Eyaleti Kuş Koruma Derneği (LBV) su çulluğunun, sulak alanları ve bataklıkları korumak için bir sembol olacağını açıkladı. Kurumakta olan sulak alanlar ve bataklıklar yüzünden soyu tükenmekte olan bu kuş iki dernek tarafından yılın kuşu seçildi. Şu anda Almanya’da 5 bin 500 ile 6 bin 700 arası çift su çulluğu yaşıyor. Ülkedeki su çulluklarının sayısı 20 yıl önceye kıyasla neredeyse yarı yarıya oranda azalmış.

Bir martı büyüklüğünde olan su çulluğunun tüyleri beje çalan kahverengi tonlarında, gagası da 7 cm uzunluğundadır. Sesi keçilerin melemesine benzeyen ve bilimsel ismi “Gallinago gallinago” olan bu kuş aynı zamanda “Meleyen Kuş” veya Göklerin Keçisi” olarak da biliniyor.

‘Bataklıklar ve sulak alanlar korunmalı’

Almanya Çevre Koruma Birliği Başkan Yardımcısı Helmut Opitz, Almanya’daki bataklıkların hem doğal hayatı korumak için hem de nesli tükenen hayvanlar için gerekli olan yaşam alanını devam ettirebilmek için korunması gerektiği görüşünde: ”Bataklıklar ve sulak alanlar kurudukça su çulluklarının da yaşam alanları daralıyor. Bu da onların şikâyet etmeleri için büyük bir sebep oluşturuyor.”

Su çulluklarının neslinin tükenmesinin bir başka nedeni ise avcılık. Avrupa Birliği’nde her yıl yarım milyondan fazla su çulluğu avlanıyor. Bavyera Eyaleti Kuş Koruma Derneği Başkanı Ludwig Sothmann, derhal önlem alınması gerektiği görüşünde: ”Avrupa Birliği’nde tüm su çulluklarının avlanması tüm yıl boyunca yasaklanmalı.”

Almanya’da su çulluklarının en sık görüldüğü bölgeler arasında Aşağı Saksonya, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern ve Brandenburg eyaletleri başta geliyor. Tüm Avrupa’daki su çulluklarının sayısı ise son yıllarda çok fazla azalmış durumda. Tahminlere göre Avrupa’daki su çulluklarının sayısı 930 bin ile 1,9 milyon çift arasında.

(DW Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.