2013’ün en önemli 10 çevre olayı

Rhett A. Butler ve Jeremy Hance'in Mongabay.com için hazırladığı "2013'ün en önemli 10 çevre olayı" dosyasını, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Hakan Gözlüklü'nün çevirisiyle sunuyoruz.

5. Haiyan Tayfunu:

Kasım ayında Filipinleri vuran Haiyan Tayfunu kayıtlardaki en şiddetli tropikal fırtınaydı. Ülkede 5000 kişinin ölümüne yol açan fırtına, bu zamana kadar en çok can alan fırtınaydı. Halen daha tropikal fırtınalar ve iklim değişikliği ilişkisi karmaşık gözükse de, bilim insanları sıcaklığın yükselmesinin Haiyan gibi fırtınalara daha sık yol açacağını ve yükselen su seviyesi ile birlikte fırtınaların daha yıkıcı olacağına inanıyorlar. Varşova’daki Birleşmiş Milletler İklim Toplantısına denk gelen Haiyan Tayfun’u iddiasız gerçekleşen toplantıyı gölgeledi.

6.Fil ve gergedan katliamı devam ediyor:

Çok sayıda fil ve yok olma tehlikesi altındaki gergedanlar, dişleri ve boynuzları için katledilmeye devam ediliyorlar. Birçok yasak avlanma haberi uluslararası medyada gözükürken, Güney Afrika Cumhuriyeti koruma bölgelerindeki gergedanların rekor sayıda öldürüldüklerini açıkladı. (link var) Buna karşılık sivil toplum kuruluşları ve ABD yönetimi yasak avlanmaya karşı yeni bir girişim açıkladılar. ( link var)

7. Güneydoğu Asya üzerinde dumanlar:

Sumatra’da bataklık yangınlarından dolayı hava kirliliği Singapur ve Malezya’ya öç alırcasına geri döndü. Hava kirliliği değerleri birçok şehirde rekor seviyelere ulaşırken, bataklık yangınlarına sebep olan firmalara sahip komşularıyla sınır aşan duman konusunda anlaşamayan Endonezya arasında hararetli tartışmalar yaşanıyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü ( World Resources Institute (WRI) yangınların yarısının kereste ve palmiye yağı üretimi yapılan alanlar olduğunu belirledi. Koruma alanları ve kütük depolamala alanlarında yangınların sadece %5’i çıkıyor.

Endonezya, Riau Bölgesinde orman talanına tanıklık eden bir Greenpeace aktivisti
Endonezya, Riau Bölgesinde orman talanına tanıklık eden bir Greenpeace aktivisti

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR