Yerel

2013 S.O.S İstanbul Fikir Projesi Yarışması Sonuçlandı: Taksim için alternatif öneriler

0
Onur Karadeniz'in 1.lik alan projesi

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İSMD), Gezi’de yaşanan deneyimden ilham alarak Taksim Meydanı ve Gezi Parkı çevresinde, nelerin yapılabileceğini veya hangi nedenlerle yapılamayacağını tartışmak amacıyla Kasım ayında bir fikir yarışması açtı.

İSMD’nin, katılımcılardan projenin tarafları konusunda modeller üretmeleri, bunlar arasındaki dengeleri tanımlamaları ayrıntılı hale getirmeleri ve ilişkilerle ilgili örüntüleri oluşturmalarını beklediği yarışmaya 18 proje katıldı. Üretilen fikirlerin, fiziksel mekan kullanımı kadar siyasi karar alma, mekân üretme ve sosyal kullanım senaryosu oluşturma açısından da ele alındığı yarışma mimarlık fakültesi öğrencileri ile beraber farklı disiplinlerden üniversite öğrencilerden oluşan karma ekiplere açık olarak düzenlendi.

Alanla ilgili analizin niteliği, düşüncelerin yazılı-çizili ifadesi yanında düşünsel altyapısı,  kamusal mekan anlayışı, mekanın belleği ile olan ilişkisi açısından değerlendirildiği yarışmada projeler ayrıca açık alan stratejisi, yeşil alan sistemi, yaya-araç erişimi önerileri, tasarımın gündelik yaşama katkısı açısından da ele alındı.

18 projenin katıldığı, 4 projenin mansiyon ödülü aldığı yarışmada birincilik, ikincilik ve üçüncülüğü İstanbul Teknik Üniversitesi’nden ekipler aldı.
Ödüllü projeler

Onur Karadeniz’e ait proje jüri tarafından “Güçlü kavramsallaştırma süreci, manifesto özelliğinin ötesine geçerek farkındalık yaratan sorgulama yaklaşımı, aktif bedeni öne çıkarması, tanımsız/esnek mekân yaratması” açısından başarılı bulundu ve 1.lik ödülüne layık görüldü.

Onur Karadeniz’in 1.lik alan projesi

İkincilik ödülünü alan İffet Huban ve Ezgi Küçükyörü’ye ait proje “Duvar” kavramını ele alışı, özgür ifade ortamının doğru kodlarını kullanarak bütünleştirici ve özgürleştirici yaklaşımı ve bunun duvar ile kurduğu güçlü tezatın etkisi nedeniyle ödül aldı.

İffet Huban ve Ezgi Küçükyörü'nün 2.'lik alan projeleri

 

Jüri, Esma Selen Aksoy’un “Tescilli parkın zedelenmesinin olası bedelini göze alarak ortaya koyduğu eleştirel fikir ve güçlü duruşu”nu başarılı bulurken projesini “Getirdiği ulaşım çözümleri, yeraltı-yerüstü ilişkisi üzerinden meydanın küçük ve farklı kotlardaki parçalanmaları, karşılaşma ve dinamik sosyal alanları güçlendiren mimari bir öneri olarak” değerlendirdi ve 3. lük Ödülü’ne layık buldu.

 

Esma Selen Aksoy'un 3.lük alan projesi

Karar vericilerin ve yatırımcı grupların kentliler, meslek örgütleri, sivil toplum ve akademiyi hiçe sayarak kentsel alanı biçimlendirmesinin sonuçları ortada. İSMD, böyle bir ortamda demokrasinin yerleşmesinde yeni fikirlerin ve projelerin geliştirilmesinin mimarlar olarak en önemli görevleri olmasından hareketle bu yarışmayı düzenlediklerini belirtti.

Mansiyon alan projeler ve yarışma ile ilgili diğer detaylar için MİMDAP sitesi ziyaret edilebilir.

Haber: Özlem Katısöz

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.