Sivil Toplum

2012’den bir yıl sonra sıra 90’lı yıllarda: “90’larda Lubunya Olmak” yayımlandı

0

“90’larda Lubunya Olmak” adlı “Sözlü Tarih” çalışması Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği yayınlarından çıktı

LGBT bireylerin ilk kez bir araya gelmeleri ve kendi içlerinden örgütlenmelerini hikâye eden kitapta 19 tanıklık yer alıyor.

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği tarafından Şubat 2012’de yayınlanan “80’lerde Lubunya Olmak”, dernek tarafından hazırlanan Sözlü Tarih dizisinin ilk kitabıydı. 90’lı yıllara kadar görmezden gelinip yok sayılan LGBT bireylerin -başta 1980 Askeri Darbesi olmak üzere- yaşadıkları kötü deneyimler, uğradıkları ayrımcılıklar ve her şeyiyle “lubunyalar”ın o tarihlerdeki yaşamları 9 trans kadının anıları ile okuyucuya aktarıyordu.

Çalışmanın Türkiye’de bir LGBT tarihi, LGBT belleği oluşturmak namına sunduğu katkı serinin “90’larda Lubunya Olmak” isimli ikinci kitabı ile devam ediyor. Bu kez 19 tanıklığın yer aldığı çalışmada, LGBT bireylerin ilk kez bir araya gelmeleri ve kendi içlerinden örgütlenmeleri hikâye ediliyor.

İlklerin yaşandığı bir dönem olan 90’lar Onur Yürüyüşü, örgütlenme denemeleri, tematik dergiler gibi pratiklerin ortaya çıkışına ve günden güne büyümesine sahne oluyor. LGB bireylerden farklı olarak harekete, açıktan ve sokaktan katılarak, hatırı sayılır bir ivme kazandıran trans kadınların deneyimleri ve 90’lı yılların önemli köşe taşlarından Ülker Sokak Olayları da kitabın başlıca konuları arasında.

“90’larda Lubunya Olmak” kitabı Siyah Pembe Üçgen’den ve diğer tüm LGBT derneklerinden temin edilebilir.

(Kaos GL)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.