20 yıl içinde Hamburg’da otomobil kalmayacak

Görsel: weburbanist.com Yeşil Ağ hem bir iklim değişikliği ile mücadele unsuru hem de bir rekreasyon alanı olarak planlanıyor
Görsel: weburbanist.com
Yeşil Ağ hem bir iklim değişikliği ile mücadele unsuru hem de bir rekreasyon alanı olarak planlanıyor

Hamburg Yeşil Ağ Projesi ile önümüzdeki 20 yılda yerleşim yerlerini otomobillerden arındırmayı planlıyor. Güçlü yeşil politikasi ve kararlı yenilenebilir enerji dönüşümüne rağmen Almanya için bile cesur ve iddiali bir plan, diyor Weburbanist.

Hamburg Belediyesi’nin Şehir Planlama ve Çevre Birimi adına The Guardian’a konuşan Angelika Fritsch, “Londra vb başka şehirlerde yeşil kuşaklar var. Yeşil Ağ’ın özel tarafı ise yeşil alan sistemini şehrin çeperinden merkeze kadar bağlayacak olması. 15-20 sene içinde şehri sadece bisikletle ya da yaya olarak dolaşmak mümkün olacak.” Yeşil Ağ planı tamamen gerçekleştiğinde tüm şehri saracak yeşil alan sistemi Hamburg’un %40’ını kaplayacak.

The Guardian’ın görüştüğü Yeşiller Partisi‘in Hamburg Eyalet Parlemantosu’ndaki lideri Jens Kerstan, Hamburg’un çok sayıdaki parklarıyla hep yeşil bir kent olduğunu ama Yeşil Ağ planının iklim değişikliğine adaptasyon açısından da önemli olduğunu söyledi.

Görsel: weburbanist.com Yeşil Ağ şehri otomobillerden arındırmayı amaçlıyor
Görsel: weburbanist.com
Yeşil Ağ şehri otomobillerden arındırmayı amaçlıyor

Kerstan’a göre iklim değişikliği konusunda duyarlı olan Hamburglular otomobillerinden vazgeçmeye hazır çünkü iklim değişikliğinin etkilerinin şehre yansımaları oldukça çarpıcı.

Kuzey Almanya İklim Bürosu’nun açıklamasına göre, son 60 yılda  Hamburg’da  ortalama sıcaklıklar 1,2 derece kadar arttı, Almanya Körfezi’nde de deniz seviyesi 20 santimetre kadar yükseldi.

Görsel: weburbanist.com Yeşil şehir Hamburg
Görsel: weburbanist.com
Hamburg’un nüfusu 1,8 milyon, yeşil alanların oranı %16,7

Hamburg, 1,8 milyon nüfusu ve 75.500 hektar yüzölçümü ile şu anda %16,7 oranında yeşil alana sahip bir şehir ve bu oranı Yeşil Ağ ile %40’a çıkarmayı planlıyor.

Fikir vermek açısından İstanbul için sayılara bakarsak; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 verilerine göre nüfusu 12,7 milyon olan İstanbul’un yeşil alanlarının şehrin toplam yüzölçümüne oranı %1,5.

Hamburg deniz kıyısında bir kent olmamakla beraber Elbe Nehri kıyısında  ve Kuzey Denizi’ne yakın olması nedeniyle deniz etkilerine karşı oldukça hassas. Hamburg’u etkileyen, bir çok ciddi sel baskınına neden olan fırtına dalgalarının başlıca nedeni deniz seviyesindeki yükselme ve rüzgar rejimindeki değişim 

(The Guardian, Yeşil Gazete)

Özlem Katısöz
Özlem Katısöz

ODTÜ’de şehir planlama okudu. Üzerine bölge planlamada yüksek lisansa başlamıştı ki bu işlerin yurt dışında daha kolay olacağına karar verip İngiltere’ye gitti ve Yerel Kalkınma ile ilgili çalıştı. Bu sırada aldığı Sürdürülebilirlik dersi hayatının geri kalanı için ilham kaynağı oldu ve doğa koruma, çevre ile ilgili işlerde çalışmaya karar verdi. 2013’ten beri Yeşil Gazete için gönüllü çevirmenlik ve gönüllü muhabirlik yapıyor. Kalkınma, kentleşme, kurumsal sosyal sorumluluk, kadın meselesi, doğa koruma konularında okumayı, yazmayı seviyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR