Uncategorized

20 Ocak 2014

0

BM’den İran’a davet: Suriyeli muhalifler tepkili, ABD’den şartlı evet

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un bu hafta Cenevre’de gerçekleştirilecek “Cenevre 2” barış görüşmelerine İran’ı da davet etmesi üzerine Suriye’deki muhalif güçler “görüşmelere katılmayız” resti çekti. Muhaliflerim Suriye’deki Beşer Esad yönetiminin en büyük destekçisi olduğunu belirttikleri İran’ın görüşmelere katılmasına Washington’dan şartlı destek geldi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Paski, “İran, Beşer Esad’ın istifa etmesi üzerine dayalı Haziran 2012 planını açık biçimde desteklerse Cenevre’ye gelebilir” dedi.

Ban Ki-moon ise umutlu: “İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif bana Cenevre 2 görüşmelerinin, Haziran 2012 planını temel aldığını anladıklarını belirtti. Davetimize, önümüzdeki günlerde İran’dan resmi bir cevap gelmesini bekliyoruz”

 

Ukrayna’da şiddet tırmanıyor

Ukrayna’da göstericilerle polis çatıştı. Ukrayna hükümetinin, protestoları yasaklayan kanunu geçtiğimiz hafta aceleyle meclisten geçirmesine tepki olarak pazar günü düzenlenen protesto gösterilerinde şiddetsiz direniş çağrıları yapılırken, Reuters’ın haberine göre göstericiler arasından polise saldıranlar oldu, 30 polis yaralandı.

Muhalefetin “tanımıyoruz!” açıklaması yaptığı yeni gösteri-karşıtı kanun geçtiğimiz hafta perşembe günü çıkarılmıştı. Kanun, izinsiz gösteri yapanlara ağır hapis cezaları öngörüyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden, Ukrayna’da tırmanan gerilimin sebebinin, insanların meşru protesto haklarını güvence altına almayı başaramayan hükümet olduğunu belirtti.

 

Brezilya’da yasadışı kerestecilere silahlı operasyon

Brezilya Çevre Koruma Ajansı, Amazonlar’daki kaçak kereste ve kesim tesislerine yönelik silahlı operasyon düzenledi. Brezilya’nın kuzeyindeki Para eyaletinde gerçekleştirilen operasyon, kolluk kuvvetlerinin bir gün önceden geçici güvenlik ve operasyon kampı kurmasının ardından bölgeye yerel polis kuvvetlerinin eşliğinde gelen Çevre Koruma Ajansı yetkilileri tarafından gerçekleştirildi. Para eyaletinin kuzeydoğusundaki Nova Esperança do Piria kasabası etrafına odaklanan “sürpriz” baskında bir çok kereste tesisine suç üstü yapıldı.

Makinelerine el konan tesisler yıkıldı ve sahiplerine büyük para cezaları kesildi. Şu adresten izlenebilen operasyonda, tesislerden birinin işletmecilerinden Joao Pereira, “Yaptığımın yanlış olduğunu biliyorum, bahanesi de yok” derken görülüyor.

 

Nasa, Mars’ta “nereden çıktığı bilinmeyen” taş buldu

Nasa’nın Mars gezegeninde keşif halinde olan Opportunity uzay aracının gönderdiği fotoğraflar, biliminsanlarını şaşırttı. Opportunity’nin 12 Mars günü arayla aynı bölgeden gönderdiği fotoğraflarda, ilk fotoğraflarda olmayan bir taşın “peydahlandığı” görülüyor.

Nasa’da çalışan biliminsanlarına göre, bu taş ya bir meteor olarak düştü, ya da Opportunity uzay aracının tekerleklerinden fırladı. Taşın içeriği ise ayrı bir merak uyandırdı: Çok yüksek magnezyum ve kükürt içeren taş, Mars’ta bugüne dek bulunmuş en yüksek magnezyum konsantresinden iki kat daha yüksek magnezum içeriğine sahip.

 

Büyük maestro Claudio Abbado, 80 yaşında öldü

Çağımızın en büyük orkestra şefi olarak tanımlanan İtalyan Claudio Abbado, 80 yaşında öldü. 6-7 aydır hasta olan Abbado, Milan’daki ünlü opera binası La Scala’nın müzik direktörlüğünü yapmış, 1979 – 1988 yılları arasında Londra Senfoni Orkestrası’nı yönetmişti. 1989 – 2002 yılları arasında da Belin Filarmoni Orkestrası’nı yöneten Abbado, 2003 yılında Lucerne Festival Orkestrası’nı ve Mozart Orkestrası’nı kurmuştu.

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.