EnerjiManşet

2 Greenpeace aktivisti kefaletle serbest, Gizem’in duruşması Perşembe günü

0

Rusya’da tutuklanan 30 Greenpeace aktivistinden Rusya vatandaşı ikisi mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakıldı. Sanıklardan birinin kefaletle serbest bırakılmasına ilişkin kararını daha önce duyuran St. Petersburg mahkemesi, serbest çalışan fotoğrafçı Denis Sinyakov hakkında da aynı kararı verdi.

St Petersburg’daki mahkemeden daha önce yapılan açıklamada, Greenpeace üyelerinin bulunduğu geminin doktoru Yekaterina Zaspa’nın kefaletle serbest bırakılmasına karar verildiği bildirilmişti.

Her iki Greenpeace  üyesinin de 2 milyon ruble (yaklaşık 124 bin 84 TL) kefaletle serbest bırakılmasına karar veren mahkeme, duruşması Pazartesi günü görülen  Avustralyalı Collin Russell’ın serbest bırakılma talebini ise geri çevirdi.

Murmansk’ta tek kişilik hücrelerde tutulan 30 Greenpeace aktivisti içinde bulunan Gizem Akhan’ın duruşması ise 21 Kasım Perşembe günü St. Petersburg’da görülecek.

Rusya’da, Gazprom Neft’e ait petrol platformuna tırmandıkları gerekçesiyle 19 Eylül’de gözaltına alınan, “holiganlık ve güvenlik güçlerine kötü davranma” suçlarından tutuklu yargılanmalarına karar verilen eylemciler, geçen hafta Murmansk kentindeki şartların yetersiz olması nedeniyle St. Petersburg’a nakledilmişti.

19 Eylül’den beri serbest bırakılmaları beklenen 30 Greenpeace aktivistinin özgürlüğe biran önce kavuşmaları için dünya çapında çapında gösteriler yapılmaya devam ediliyor. Fransız aktrist Marion Cotillard, Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan #FreeArctic30 eyleminde “Ben de bir iklim savunucusuyum” (I am a climate defender) dövizini tutarak Rusya’da tutuklu bulunan aktivistlerin serbest bırakılmasını istedi.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.