EnerjiManşet

Greenpeace’in 9 aktivisti daha kefaletle serbest, Gizem’in duruşması yarın

0

Rusya’da tutuklanan 30 Greenpeace aktivistinin yargılandığı St. Petersburg Bölge Mahkemesi, 9 üyenin daha serbest bırakılmasına karar verdi. Serbest bırakılan aktivistlerr arasında Fransa, İtalya, Arjantin, Yeni Zellanda, Polonya ve İngiltere vatandaşları yer alıyor.

19 Eylül tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin Greenpeace Artic Sunrise gemisi ve mürettebatına el koyması sonucunda gözaltına alınan 30 Greenpeace aktivistinden 12’si kefaletle serbest bırakılmış oldu. Kefaletle serbest kalanlar dahil 30 aktivistin yargılanmasına ise devam ediliyor. Kefalet şartları belirtilmediği için serbest kalan aktivistlerin ülkelerine dönüp dönemeyecekleri konusu henüz netlik kazanmadı.

Arctic Sunrise’ın mutfağında staj yaptığı sırada gözaltına alınan Gizem Akhan’ın duruşması ise yarın St. Petersburg saati ile 14:00, Türkiye saati ile 13:00’de görülecek. Davaya katılmak üzere CHP’li 3 milletvekili bugün Rusya’ya hareket ediyor.

Gizem Akhan’ın da yarınki duruşmada kefaletle serbest bırakılması bekleniyor. Greenpeace’den aktarılan bilgiye göre her bir aktivist için belirlenen kefalet bedeli 2 milyon ruble. 12 akticvistin 2’şer milyon ruble karşılığında şartlı tahliye edilmesine karar verildi. Paranın 4 gün içinde ödenmesi gerekiyor.  30 tutuklunun da serbest kalması halinde Greenpeace örgütü, tamı tamına 60 milyon ruble, yaklaşık 3 milyon 750 bin TL kefalet ödeyecek.

Gizem’in duruşmasına CHP’den Melda Onur,Veli Ağbaba ve İlhan Cihaner de katılacak


CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de St. Petersburg’daki mahkeme sırasında Gizem’in yanında olacak. Melda Onur’un TBMM Çevre, Veli Ağbaba’nın ise TBMM İnsan Hakları İnceleme komisyonu üyesi olmaları davanın özelliği açısındanda önem taşıyor. Greenpeace aktivistleri gözaltına alındıkları sırada Rusya’nın petrol şirketi Gazprom’un eriyen buzullar altındaki petrol tabakaları ile ilgili yaptıkları araştırmaları protesto ediyorlardı. 30 aktivistin uluslararası sularda gözaltına alınmasının insan haklarına ve uluslararası sözleşmelere de aykırılık taşıdığı belirtiliyor.

Gülçin Şahin, “Milletvekillerine Gizem’e verdikleri destek için teşekkür ediyoruz”

Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin “Milletvekillerinin, Türkiye vatandaşı Gizem’in haklarını savunmak için gösterdikleri bu destek için kendilerine teşekkür ediyoruz. Bugüne dek pek çok devlet adamı ve yüzlerce parlamenter ve pek çok ünlü isim barışçıl eylemcilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bu kadar insanın aynı konu üzerinde anlaştığı görülmemiş bir durumdur. Ama bugün hepsi Greenpeace ile görüş birliğinde. Gizem ve gözaltındaki diğer arkadaşlarımız, yazdıkları mektuplarda, onları desteklerin ayakta tuttuğunu, Kuzey Kutbu’ndaki petrol aramalarının hem o bölge hem de tüm dünyaya etkilerini duyurmak adına bir fark yaratmaktan gururlu olduklarını ifade ediyorlar. Çevre için cesurca mücadele eden arkadaşlarımızın yaşadığı haksızlığın bir an önce son bulmasını istiyoruz” dedi.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.