DünyaManşet

Greenpeace aktivisti Gizem Akhan’ın duruşması bugün

0

Eylül ayından beri Rusya’da tutuklu bulunan 30 Greenpeace aktivistindan biri olan Gizem Akhan’ın St. Petersburg Bölge Mahkemesindeki davasının ilk duruşması Türkiye saati ile 13:00’te görülecek. Gizem ve arkadaşlarının gözaltına alındığı sırada bulundukları Arctic Sunrise gemisinin twitter hesabından anbean duruşma ile ilgili gelişmeler yayınlanacak. Arctic Sunrise’ın twitter hesabı twitter.com/gp_sunrise

CHP 3 Milletvekili ile Gizem için St. Petersburg’da

Duruşma sırasında Gizem’e destek vermek üzere CHP’li 3 Milletvekili de St. Petersburg’da. TBMM Çevre Komisyonu üyesi Melda Onur, TBMM İnsan Hakları İnceleme komisyonu üyesi Veli Ağbaba ve İlhan Cihaner dün Gizem’in serbest kalmasının beklendiği duruşması için Rusya’nın St. Petersburg kentine gittiler.

Çarşı’dan Gizem’e destek

Gizem’e ve Greenpeace aktivistlerine bir destek de Gezi Parkı Direnişi’ndeki dirayeti ile tüm dünyadaki direnenlere ilham veren Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’dan geldi. Gizem için hazırlanan ve sosyal medya üzerinden paylaşılan görselde, “Düşlerin sınırı yok, Türkiye’nin cesur kızı “Gizem Akhan” yalnız değilsin” mesajı iletildi.

Kuzey Buz Denizi’nde tutuklanan Greenpeace aktivistlerinin duruşmalarında birbiri ardına kefaletle serbest bırakılma kararları verilmeye devam ediliyor. Greenpeace örgütü bu kararların beraat anlamına gelmediğini, aktivistlerin davalarının tutuksuz olarak devam edeceğini belirtirken kefaletle bırakılan aktivistlerin kendi ülkelerine dönüp dönemeyecekleri konusu ise halen belirsizliğini koruyor.

Duruşma günü St. Petersburg’da Putin, Davutoğlu ve Erdoğan’dan nükleer zirvesi

Gizem’in mahkemeye çıkacağı ve serbest bırakılmasının beklendiği gün St. Petersburg zamanlama açısından ilginç bir zirveye de evsahipliği yapıyor. Rusya ve Türkiye arasında ikili ilişkilere dair konuların görüşüleceği belirtilen zirvenin duruşma gününe denk gelmesi, Gizem Akhan’ın da çok yüksek bir olasılıkla kefaletle serbest bırakılmasının beklenmesi akıllara başbakanın duruşma nedeni ile St. Petersburg zirvesini planlamış olabileceği ihtimallerini getiriyor. 2 ayı aşkın zamandır bir hücrede tutulan Gizem Akhan için herhangi bir girişimde bulunmayan hükümetin bu zirve öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a bu konuda mektup yazdığını açıklaması bu ihtimalleri güçlendiriyor.

Greenpeace hukukçular koordinatörü, ““Gizem Akhan’ın bugün yüzde 99 ihtimalle kefaletle serbest bırakılacağını tahmin ediyoruz”

Greenpeace hukukçular koordinatörü Dmitriy Artamonov ise, Erdoğan’ın gelişiyle Gizem Akhan davasının bağlanmaması gerektiğini belirterek : “Gizem Akhan’ın bugün yüzde 99 ihtimalle kefaletle serbest bırakılacağını tahmin ediyoruz. İki aydır geride kalan 29 arkadaşımız gibi Gizem ile aynı derecede ilgiliyiz. Kefalet parası da hazır. Dolayısıyla Gizem’in cezaevinden çıkarak özgürlüğüne kavuşması için üst düzey siyasi bir desteğe gerek duyulmuyor.” şeklinde konuştu.

Dmitriy Artamonov, 7 yıla kadar hapis öngören holiganlıkla suçlanan Gizem Akhan’ın kefaletle serbest kalması halinde Türkiye’ye dönebileceğini söyledi. Artamonov, “Tek şart Rus savcıların mahkemeye çağırması durumunda buraya gelip ifade vermesi ya da duruşmaya katılması gerekecek” dedi. Hafta başından bu yana tutuklu Greenpeace üyesinden 17’si hakkında kefaletle tahliye kararı çıkarken avukat, her biri için ikişer milyon ruble ödemeye başladıklarını belirterek “Cezaevinden 2 ya da 7 gün içinde çıkmaları mümkün olacak” dedi.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.