Hayvan HaklarıManşet

19 kurumdan ortak çağrı: Nesli tehlike altındaki kuşlar vurulmasın

0

Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan kuşların avlanmasını engellemek için bir araya gelen 19 kurum çağrıda bulundu. Ortak bir deklarasyon metni yayımlayan kurumlar bir de imza kampanyası başlattı.

Yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte ekolojik çalışmalar yürüten 19 kurum, bu yıl 16 Mayıs’ta yapılacak Merkez Av Komisyonu toplantısı öncesi, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan kuş türleri; üveyik ve elmabaş patkanın avının yasaklanmasını istedi.

Her yıl Mayıs ayında toplanan Merkez Av Komisyonu, sene içerisinde ava açılacak canlı türlerini ve alanları belirliyor. Görevlerinden biri korunacak türleri belirlemek olan komisyon, geçtiğimiz yıllarda bu iki kuş türünun avını serbest bırakmıştı

İmzacı kurumlar arasında AKFOD, Alakır Nehri Kardeşliği, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Cahide Derneği, Doğa Derneği, Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, HAYTAP, Hayvanlar İçin Projeler Derneği (HİPDER), Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi, Kızılkaya Yenidünya Derneği, KİHAYKO, Kuzey Ormanları Savunması, MAGMA Dergisi, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Orman Melekleri, Simurg Kuş Yuvası Derneği, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), TTKD ve WWF-Türkiye bulunuyor.

Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) çalışmaları, tüm dünyadaki kuş türlerinin yaklaşık %13’ünün küresel ölçekte yok olma tehlikesinde olduğunu gösteriyor. Kuşların büyük bir hızla yok oluşunun sebeplerinin başında ise doğal yaşam ortamlarının yok edilmesi ve avcılık geliyor. Bilim insanları ve Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife) yaptığı çalışmalar da Akdeniz Havzası’nda her sene 12 ila 38 milyon kuşun, çoğu göç yolculukları sırasında olmak üzere, avlandığını ortaya koyuyor.

Üveyik ve Elmabaş risk altında

Türkiye’de yaşayan nesli küresel ölçekte tehlike altındaki kuş türlerinden üveyik ve elmabaş patka, hâlâ avına izin verilen türler arasında. Yapılan çalışmalar üveyiğin Streptopelia turtur dünya nüfusunun 1980’den bu yana %78, elmabaş patkanın Aythya ferina dünya nüfusunun ise %30-49 oranında azaldığını gösteriyor. Ancak 2018-2019 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu kararlarında bir av gününde, bir avcının beş bireye kadar üveyik, altı bireye kadar elmabaş patka vurmasına izin veriliyor.

19 kurumun; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, IUCN Ulusal Komitesi ve Merkez Av Komisyonu üyesi kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü ve akademisyenlerden ortak talebi; nesli küresel ölçekte yok olma tehlikesinde olan üveyik Streptopelia turtur ve elmabaş patkanın Aythya ferina koruma altındaki türler listesine eklenmesi, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan türlerin avının tamamen yasaklanması.

AB geçen yıl yasakladı

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda geçtiğimiz yıl üveyik kuşlarının korunmasıyla ilgili eylem planı onaylanmış ve üveiyk avına geçici avlanma yasağı getirilmişti.

İmza kampanyasına destek vermek için tıklayın

 

You may also like

Comments

Comments are closed.