1800 Akademisyenden Prof. Üstel’e ve Barış Akademisyenlerine Destek

Noam Chomsky, Şeyla Benhabib ve Judith Butler gibi isimlerin de aralarında yer aldığı 1800 bilim insanı, Barış Akademisyenlerine yönelik yargılamaları kınayarak akademideki ihraçlarda işbirlikçi konumundaki kurum ve üniversitelerle ilişkilerin de dondurulması çağrısı yaptı.

Farklı ülkelerden 1800 bilim insanı, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle üniversitelerden ihraç edilen ve yargılanan Barış İçin Akademisyenleri için çağrı yaptı.

Hakkında verilen 15 aylık hapis cezası İstinaf Mahkemesi’nde de onaylanan ilk akademisyen olan Prof. Dr. Füsun Üstel’in durumunun, “ifade ve akademik özgürlüklere vurulmuş yeni bir darbe” olduğu belirtilerek başlatılan imza kampanyasına uluslararası alanda 1800 bilim insanı imza verdi.

Prof. Dr. Füsun Üstel ve diğer akademisyenler için iade-i itibar çağrısı yapan imza kampanyası 12 Mart’ta başladı.

Açık mektup olarak yazılan metinde Türkiye yetkililerine ve uluslararası akademi toplumuna hitaben Türkiye’de akademik özgürlükleri hedef alan kurum ve üniversitelerle akademik işbirliğine son verme çağrısı yapıldı.

“Bu karar tehlikeli bir emsal” 

Profesör Chad Kautzer’in çağrı metninde, 2212 akademisyenin 2016’da “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı barış çağrısı yapan bildiriyi imzaladığı hatırlatıldı.

Akademisyenler hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davalardan 169’unun mahkumiyet kararıyla sonuçlandığı belirtilerek şu çağrı yapıldı:

“Sadece bu ay içerisinde onlarca duruşma yapıldı. Mahkeme kararlarını temyize götürmeyenlerin cezaları, başka bir suçtan ceza almamaları şartıyla ertelendi (genellikle karar 15 ay hapis cezası olurken yakın zamanda 27 veya 29 aya kadar cezalar verilmeye başlandı). Ne var ki, bu kişiler işlerini ve genellikle de pasaportlarını kaybettiler.

“Bazı akademisyenler ise ceza kararlarını temyize götürme yolunu seçtiler ve bu başvurular sonuçlanmaya başladı. Prof. Füsun Üstel kararı temyize götüren ilk kişiydi ve cezası onaylanan da ilk kişi oldu. Prof. Üstel şimdi hapishaneye girmeye hazırlanıyor ve onun dosyasındaki bu karar diğer temyiz başvuruları için tehlikeli bir emsal oluşturuyor.”

Clarke: Özgürlüklere vurulmuş yeni bir darbe 

Çağrı metninde ifade özgürlüğü faaliyetleri çerçevesinde küresel bir organizasyon olan ARTICLE 19’un Avrupa ve Asya Merkez Başkanı Sarah Clarke’ın yorumuna da yer veriliyor:

“İstinaf mahkemesinin Profesör Füsun Üstel’e, sadece bir bildirinin altına ismini koyduğu için verilen cezayı onaylama kararı benzer absürt suçlamalarla karşı karşıya olan iki bin meslektaşı için dehşet verici bir emsal oluşturuyor.

“Anti-terör yasalarının tamamen kötüye kullanılmasına dayanan bu karar, ülkede geriye kalan oldukça sınırlı ifade ve akademik özgürlüklere vurulmuş yeni bir darbedir. Türkiye yetkililerini muhalif seslere karşı baskıya son vermeye, bu kararı askıya almaya ve akademisyenlere karşı açılan davaları düşürmeye çağırıyoruz.”

Destekleyen kurumlar

Çağrı metnine aralarında beş Nobel ödüllü akademisyen ile Noam Chomsky, Şeyla Benhabib, Steven Pinker, Judith Butler ve Bruce Alberts gibi dünya çapında tanınmış onlarca ismin de yer aldığı 1800 akademisyenin yanı sıra şu kurumlar da destek veriyor:

PEN International, PEN America, Columbia University’s Global Freedom of Expression, Article 19, National Writers Union – UAW Local 1981/AFL-CIO, Research Institute on Turkey, Academic Solidarity Network, Forum Transregionale Studien, Academics for Peace – North America, Academics for Peace – United Kingdom, California Scholars for Academic Freedom, English PEN ve Dansk PEN.

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

CVK Madencilik için ‘acele kamulaştırma’ya tepki: Savaş mı var, neyin acelesi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla CVK Madencilik'in İvrindi ve Sarıalan'da açmak istediği altın ve bakır madeni için 'acele kamulaştırma' kararı verildi. Madene karşı açılan davalar sürüyor, köylüler ayakta: Aceleniz ne?

Gebze Kitap Fuarı’nda hayvan hakları savunucularından protesto

Gebze Barınağı'ndaki katliam, belediyenin düzenlediği Kitap Fuarı'nda protesto edildi. Belediye ise 'başıboş hayvanlardan koruduğumuz çocuklarımızı üzdüler' açıklaması yaptı.

Likya Yolu üzerindeki tesis için açılan ihale, ‘eksik evrak’tan iptal

Antalya’da Likya yolu güzergahında ‘orman parkı’ adı altında inşa edilmek istenen turizm tesisi ihalesi, firmaların eksik evrak teslim etmesi sebebiyle düştü.

Ankara’da katliam: Yavru köpekleri kurşunlayarak öldürmüşler

Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik bir katliam haberi daha Ankara'dan. Mamak'ta yavru köpeklere işkence yapıldığı ve kurşunlanarak öldürüldüğü ortaya çıktı.

EN ÇOK OKUNANLAR