Yaşam

Almanya’da göçmenler önyargıları yıkıyor

0

Alman Bertelsmann Vakfı’nın son araştırması, Almanya’da yaşayan göçmenlerin, topluma uyumunun tahmin edilenin çok üzerinde olduğunu ortaya koyuyor. Kariyer yapmak da göçmen kökenli gençler için sanılandan daha önemli.

Almanya’da genel kanı, göçmenlerin eğitim seviyelerinin düşük olduğu ve meslekî ideallerinin bulunmadığı yönünde. İşte bu önyargılar, Alman Merkez Bankası’nın eski Yönetim Kurulu Üyesi Thilio Sarrazzin’in özellikle Türk ve Arap göçmenlerin Alman ekonomisine yük getirdiği ve manavlıktan başka üretim faaliyetinde bulunmadığı yönündeki açıklamalarla hayli tartışıldı. Ancak Bertelsmann Vakfı tarafından Emnid araştırma şirketine yaptırılan “Meslek ve Aile” adlı araştırma, Almanya’daki bu önyargların aksi yönünde sonuçlar ortaya koydu. Araştırma Almanya’da yaşayan göçmenlerin, toplumaAraştırmayı kamuoyuna sunan Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Liz Mohn, uyumunun tahmin edilenin çok üzerinde olduğunu gözler önüne seriyor. Mohn, “Bu sonuçlar, Alman toplumunda göçmen kökenliler hakkında yaygın olan önyargıları tamamen çürütecek nitelikte” değerlendirmesinde bulunuyor.

Araştırma kasım ayında 900 Alman ve göçmen kökenli bin gençle yapıldı. Araştırmaya göre, göçmenler kariyer yapmayı Almanlara oranla daha fazla önemsiyor. Özellikle yabancı kökenli gençler kendilerini “oldukça başarı ve verim odaklı” olarak tanımlıyor. Alman gençlerinin sadece yüzde 45’i meslekî kariyerinde yükselmeyi planlarken, buna karşın her 10 göçmen kökenli gençten 9’u mesleğinde ilerlemeyi hedefliyor.

Oysa kısa bir süre Aşağı Saksonya Eyaleti’nde Sosyal İşler Bakanı olarak atanan Aygül Özkan, kariyerinde geldiği noktayı bileğinin hakkıyla elde ettiğini açıklamak durumunda kalmıştı: “Yıllarca kadın kotasından bahsedildikten sonra benim bu göreve göçmen kotasıyla mı gelip gelmediğim sorusunu, başkaları cevaplamalı. Çünkü benim hislerim bu yönde değil. Eğer böyle düşünmüş olsaydım, bu görevi reddederdim. Çünkü kendimi bu şekilde sınıflandırmaya izin vermem. Nitekim ben de Almanya’da doğdum, eğitimimi burada tamamladım, bence mükemmel denecek derecede iyi Almanca konuşuyorum, birçok yabancı dile de hakimim. Ben zaten çok dilli olarak büyüdüm. Sanırım bunlar kariyeride geldiğim noktayı açıklamak için ikna edici olmalıdır.’’

38 yaşındaki hukuk eğitimi almış başarılı siyasetçinin bu açıklamayı yapmasının nedeni ise ilk Türk işçilerinin Almanya’ya gelişinden yaklaşık 50 yıl sonra, Almanya’nın ilk Türk kökenli bakanı seçilmesiydi. Göçmenlerin topluma uyumu konusunda ırkçılıkla nitelendirilen açıklamaların gündeme geldiği bir dönemde “İslam da Almanya’ya aittir” diyerek Müslüman göçmenlerin sempatisini kazanan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanlığı döneminde hem ekibinde yer alan bakanı Özkan hem de diğer göçmen kökenliler için şunları söylemişti: “Şunu görmelisiniz ki, Werder Bremen Mesut Özil’i göçmen kökenli diye değil çok iyi futbol oynadığı için ekibine kattı. Bizde de aynı şekilde olmuştur. Yani bizim futbol, müzik, kültür gibi birçok alanda Türk kökenli muhteşem simalarımız var. Aynı şekilde politikada da. Aşağı Saksonya’nın dünyaya açık vatandaşları, eyaletimizin kalkınmasına Türk kökenli bir siyasetçinin de katkısı olmasından büyük mutluluk duyuyor.”

Göçmen kökenli erkeklerin yüzde 41’i temizlik, yemek ve çocuk yetiştirmenin, çiftlerin ortak görevi olduğunu düşünüyor.

Kadının rolü

Emnid araştırmasının bir başka dikkat çekici sonucu ise ev işlerindeki rol dağılımı konusunda. Çünkü bu konuda da araştırma sanılanın aksi şekilde sonuçlar ortaya koyuyor. Göçmen kökenli erkeklerin yüzde 41’i temizlik, yemek ve çocuk yetiştirmenin, çiftlerin ortak görevi olduğunu düşünürken, Alman erkelerinin sadece yüzde 35’i aynı görüşü paylaşıyor.

Klişeleri kıran bir başka önemli nokta ise kadınların mesleki konumları konusunda. Göçmenlerin yüzde 74’ünün, “kadının yeri evidir” gibi geleneksel bir düşüceyi kabul etmediğini ortaya koyuyor. Müslüman ülkelerden gelen göçmen kökenlilerin yüzde 70’i, bu tarz bir anne ve kadın imajına kesinlikle karşı olduklarını belirtiyorlar. Ve bununla Almanlardan daha muhafazakâr oldukları iddialarını da çürütüyor. (Deutsche Welle Türkçe)

More in Yaşam

You may also like

Comments

Comments are closed.