ManşetTürkiye

16 ilde ‘KCK’ baskını: 140’ı aşkın gözaltı

0

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca “KCK” adı altında Ankara, İstanbul, İzmir, Van, Diyarbakır, Batman ve Muş’un da aralarında bulunduğu birçok ilde Kürt siyasetçileri, sendikalar ve gazetecilere yönelik başlatılan operasyonda birçok adrese baskın yapıldı. Baskınlarda 140’ı aşkın kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

İSTANBUL’DA 40’A YAKIN GÖZALTI

İstanbul’da Bakırköy, Güngören, Şirinevler, Esenler, Küçükçekmece, Esenyurt, Beyoğlu ilçelerinin yanı sıra Kocaeli’nin Çayırova Beldesi’nde birçok eve baskın düzenlendi.

Alınan bilgilere göre şu ana kadar İstanbul’da gözaltına alınanların isimleri şunlar: Cihan Can, DİHA eski çalışanı ve sinemacı Mizgin Müjde Arslan, Haşim Timurtaş, BDP yöneticisi Ezine Dal, BDP üyesi Esin Ceylan, BDP Bakırköy İlçe Eşbaşkanı Filiz Yılmaz Canpolat, BDP Bakırköy ilçe yöneticisi Sevgi Kılıç, BDP üyesi Murat Aktaşçı, BDP üyesi Mehmet Şerif Doğala, Derviş Arvas, BDP üyesi Tayfur Turgut.

Aynı operasyonda Özcan Soysal’ın Kocaeli Çayırova’da gözaltına alındığı bildirilirken, fotoğrafçı Mehmet Özer’in de Ankara’daki evinde gözaltına alındığı öğrenildi.

Yine Mimar olan Van Belediyesi meclis üyesi İdris Canbay’ın da İstanbul Feriköy’de misafirlikte bulunduğu eve düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındığı bildirildi. Canbay’ın Van’da bulunan evinin ise sabah saatlerinde polisler tarafından basılarak, arama yapıldığı kaydedildi.

İstanbul’daki gözaltı sayısının 40’a yakın kişi olduğu belirtiliyor.

ANKARA

Ankara polisi tarafından “KCK” operasyonları kapsamında baskın düzenlenen KESK, SES ve Tüm Bel-Sen genel merkezlerinde aramalar sona ererken, operasyonun sendikalarda çalışan kadınlara yönelik olduğu öğrenildi.

Operasyon listesinde 15 kadının ismi yer alırken şimdiye kadar KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, KESK eski Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyesi Hatice Kahraman, SES Ankara Şube Kadın Sekreteri Nurşat Yeşil, KESK eski yöneticisi Belkıs Yurtsever, SES İşyeri Temsilcisi Özden Özmen gözaltına alındı. Tüm Bel-Sen Kadın Sekreteri Güler Elveren ise sendika genel merkezinden polisler tarafından çıkarılırken “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı.

Aramalar sona ererken aramalarda çok sayıda bilgisayar hardiski kopyalandı, dokümanlara ve kitaplara da el konuldu. Aramalar sırasında polisin odaları dağıtması üzerine yer yer sendikacılar ile polis arasında tartışmalar yaşandı. Öte yandan operasyonun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3 yıl önce tutuklanan SES eski Ankara Şube Kadın Sekreteri Seher Tümer’in bilgisayarından çıkan veriler kapsamında 3 yıllık bir takibin sonrasında yapıldığı öğrenildi.

15 KADIN GÖZALTINA ALINDI

Operasyon kapsamında gözaltına alınanların isimleri ise şöyle: SES İşyeri Temsilcisi Özden Özmen, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, KESK eski Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyesi Hatice Beydilli, SES Ankara Şube Kadın Sekreteri Nurşat Yeşil, KESK eski yöneticisi Belkıs Yurtsever, Tüm Bel Sen Kadın Sekreteri Güler Elveren, SES Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun, Eğitim Sen 1 Nolu Şube Evrim Oğraş, SES Ankara Şube Yöneticisi Hülya Mendilligil, Eğitim Sen Ankara Şube üyesi Nezahat Aslan, Eğitim Sen Ankara Şube Üyesi Meral Hız, SES Ankara Şube Üyesi Nürşat Yeşil, Eğitim Sen 2 Nolu Şube Kadın Sekreteri Güldane Erdoğan, Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube üyesi Leman Kiraz”

Tüm Bel-Sen Genel Merkezi önünde operasyonlara yönelik tepkilerinin dillendiren Tüm Bel-Sen üyelerinden 2 Nolu Şube Yöneticisi Yılmaz Yıldırımcı, sendikal mücadele veren arkadaşlarının gözaltına alınmasını eleştirerek, “Hedefte yine kadınlar var. Bu ülkede hiçbir şeyi sorgulamaya gerek yok. Kadınlardan ve onların mücadelesinden korktukları için gözaltına alıyorlar” dedi. Tüm Bel-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Satı Burunucuçalı ise, Cuma günü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için büyük bir eylemlilik planı hazırladıklarının ve açıkladıklarını belirterek, “Bu operasyon aynı zamanda kadınların sesini kısmaya, 8 Mart’ta alanlarda olmalarını engellemeye yöneliktir” dedi.

SES: BU AÇIK BİR FAŞİZMDİR

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, KESK ve KESK’e bağlı sendikalarda çalışan kadınlara yapılan baskınlara dair yaptığı açıklamada kamu emekçilerinin sindirilmeye çalışıldığını belirtti. AKP’nin kendisi gibi düşünmeyen herkesi hedef tahtasına oturttuğunu belirten Erdolu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi emekçi kadınlara dönük yapılan bu baskınların kadınların mücadelesini sindirme amaçlı olduğunu ifade etti. Sağlık emekçilerinin hakkını savunan, yıllardır beraber çalıştıkları 4 arkadaşlarının gözaltına alındığını ifade eden Erdolu, eski SES Başkanı şimdiki SES Kadın Sekreteri Bedriye Yorgun’un da bu arkadaşlarının arasında olduğunu söyledi. Erdolu, “Biz korkmuyoruz. Bu açık bir faşizmdir. Ancak faşizme karşı mücadele yöntemleri de bellidir. Ve biz bunu çok iyi biliyoruz” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın üç yıl önce gözaltına alınarak tutuklanan eski SES Ankara Şube Sekreteri Seher Tümer’in bilgisayarından çıkan dokümanlar gerekçesiyle yapıldığının iddia edildiğini belirten Erdolu, bunların hepsinin bahane olduğunu amacın kamu emekçilerinin mücadelesini kırmak yok etmek olduğunun altını çizdi.

KESK’TEN İLK AÇIKLAMA

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, KESK, SES ve Tüm Bel-Sen genel merkezlerine yönelik yapılan baskınlara ilişkin KESK genel merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Tombul, KESK ve KESK’e bağlı kadın sekreterleri ile KESK’e bağlı bazı kadın üyelerine yönelik gözaltı kararı çıktığını söyledi. Kadın sekreterlerinin evlerinde aramalar yapıldığını ve kadınların çoğunun gözaltına alındığını ifade eden Tombul, operasyonların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir eylem planı açıkladıklarını hem bu eylemi etkinsizleştirmek hem de MİT-Emniyet çatışmasının yönünü değiştirmek için yapıldığını dile getirdi. 6 Kadın sekreterinin gözaltına alındığını vurgulayan Tombul, bu sayının yükselip yükselmeyeceğini henüz bilmediklerini kaydetti. Tombul, gözaltılar ile ilgili kapsamlı basın açıklamasını ise 12.30’da Kızılay Yüksel Caddesi’nde yapacaklarını söyledi.

İZMİR

İzmir’de bu sabah eş zamanlı operasyon başlatıldı. Operasyonda, yapılan baskınlarda 10 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polisin bazı adreslerdeki aramalarının devam ettiği, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

BATMAN

Batman merkez ve ilçelerinde sabah erken saatlerde birçok eve eş zamanlı baskın düzenlendi. Düzenlenen baskınlarda aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, baskınların “KCK” operasyonu kapsamında olduğu belirtildi. Batman Valiliği tarafından yapılan açıklamada, gözaltını sayısının 24 olduğu belirtilirken, baskınların “KCK” operasyonu kapsamında yapıldığı kaydedildi. Düzenlenen Baskınlarda gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: Hasan Varol, Hamza Gök, Murat Teymur, Hamza Timurtaş, İzzet Aslan, Derviş Aydın, Kozluk İlçesi’nde Ali Topti, Seyithan Topti, BDP Kozluk İlçe Yönetisici Dilek Arzık. Bağlar Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği’nin de polisler tarafından basıldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar içinde çocukların da olduğu belirtilirken, gözaltına alınanların Diyarbakır’a götürüleceği kaydedildi.

ADANA

Adana’nın Seyhan İlçesi’ne bağlı Küçükdikili, Kavaklı ve Çınarlı mahallelerinde sabaha doğru saat 4 sularında polis özel harekat polisleri ve jandarma tarafından bir çok eve baskın yapıldı. Aramalar sonrası BDP Küçükdikili Temsilcisi Abdurrahman Aslan, Murat Eye, Şemsettin Eye ve Şefik Şahin adlı kişiler gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar sağlık kontrolünden sonra Seyhan İlçe Jandarma Karakolu’na götürüldü.

MARDİN

Mardin’in Derik İlçesi’nde sabah erken saatlerde birçok eve eş zamanlı baskın düzenlendi. İHD Derik Temsilcisi Abdurrahman Kızılay’ın Kale Mahallesi’ndeki evine de baskın düzenlenirken, evde yapılan aramanın ardından Kızılay gözaltına alınarak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Düzenlenen baskında ayrıca Serdar Özcan adlı yurttaşın da gözaltına alındığı belirtildi.

VAN

Van Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin sabah saatlerinde birçok eve eş zamanlı baskın düzenledi. Evlerin didik arandığı baskınlarda gözaltına alınanların sayısı 8’e çıktı. Gözaltına alınan Van Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Orhan, Gürpınar Tarım İl Müdürü ve Van Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necip Altunli, üniversite öğrencisi Heliz Alpaslan ile Orhan Sarıhan, Tayfur Tekçe, Sinan Aygün, Adnan Sarı, Engin Kaya, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

ERZURUM

Erzurum’un Karayazı İlçesi’nde yapılan ev baskınında Yunus Kamış gözaltına alındı. Kamış’ın İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

HAKKARİ

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde İlçe Tarım Müdürlüğü Lojmanları’na düzenlenen baskına ilişkin Şehristan Kutluk adlı kadın gözaltına alındı. Kutluk’un Van Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla gözaltına alındığı öğrenildi. İlçe genelinde düzenlenen ev baskınlarında 20’ye yakın ev aranırken, baskınlar sonucu Emin Yaşar isimli genç gözaltına alındı. Aynı saatlerde Hakkari merkez de ise düzenlenen baskınlarda 6 kişi gözaltına alındı.

MUŞ

Muş’un Bulanık İlçesi’ne bağlı Erentepe (Liz) Belede Belediye Başkanı Mehmet Yaşık’ın evine sabah saatlerinde düzenlenen baskın son buldu. Asker ve polislerin evdeki araması üç saat sürdü. Aramadan sonra bilgisayar harddiski, CD ve telefona el konulurken, Belediye Başkanın kızı Dilek Yaşık gözaltına alındı. Aynı saatlerde Dilek Yaşık’ın Günbatmaz (Adgon) Köyü’nde öğretmenlik yapan arkadaşı Yasin Yılmaz’ın evine de baskın yapılarak ev arandı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da bu sabah evlere yapılan baskınlarda aralarından Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İsmet Mikailoğulları’nın da aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 9 kişinin İstanbul’a götürülmesi bekleniyor.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Güneş Mahallesi’nde sabah saatlerinde bir eve yapılan operasyonda Hamit Altürk isimli bir yurttaş gözaltına alındı.

URFA

Ufa ve Suruç’ta sabah saatlerinde 3 adrese baskın düzenlendi. Baskın 3 kişi gözaltına aldı.

ANTEP

Antep’te birçok adrese sabahın erken saatlerinde baskın düzenlendi. Operasyonda 10 kişi gözaltına alınırken, ev aramalarında bilgisayar hard disklerine de el konuldu.

(evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.