Çalıştay’dan bir sene sonra Türkiye’de Romanlar

10 Aralık 2009 yılında başlatılan Roman Çalıştayı sürecinin birinci yılında genel bir değerlendirme yapmak üzere Trakya bölgesi Roman dernekleri bir araya geliyor. Roman Çalıştayı Değerlendirme Toplantısı, 10 Aralık günü Cuma günü Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda.

2009 yılında yapılan çalıştaya Başbakan Erdoğan da katılmıştı. Edirne Roman Derneği (EDROM) Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Çekiç, konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye’de Roman Olmak” konulu seminerde en büyük sorunun eğitim ve önyargı olduğunu belirtmişti. Kültürlerarası Diyalog Platformu (KADIP)’in her ay organize ettiği “Birbirimizi Anlama Seminerleri” çerçevesinde 27 Mayıs Perşembe günü düzenlenen seminerde konuya ilişkin görüşlerini sunan Çekiç, Türkiye’deki Roman vatandaşların sorunlarının sadece konut sıkıntısı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle toplumdaki önyargılar ve eğitimsizlikten kaynaklandığının altını çizmişti.

Türkiye’de önemli bir Roman nüfusunun varlığının altını çizen Çekiç, buna karşın üniversiteye giden Roman sayısını sadece 60 olarak belirlediklerini söylemişti. “Edirne gibi eğitim seviyesi yüksek bir ilimizde okuma ve yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 6 iken, bu oran Romanlar arasında yüzde 20” diyen Çekiç, ortaokuldan sonra okumayan Roman sayısının ise yüzde 30’lardan yüksek olduğunu vurgulamıştı. O toplantıdan ve Erdinç ile yapılan söyleşiden medyaya yansıyan diğer notlar şöyle idi:

ROMAN ÇALIŞTAYI TARİHTE BİR İLK

Türkiye’deki Romanların katıldığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde yapılan Roman Çalıştayı’nın tarihlerinde bir ilk olduğunu belirten Çekiç, konunun medyaya yansıyan kısmının ise üzüntü verici olduğunu söyledi. “Bizim sorunumuzun sadece konut sorunu olduğu medyada yansıdı. Ancak en büyük sorunumuz eğitimsizlik ve Romanların toplumda algılanış biçimi” diyen Çekiç, içlerinden hiç akademisyen ve rol-model çıkaramadıkları, bu nedenle de bu kötü algının önüne geçemediklerini kaydetti.

Kendilerini medyada ifade etmek için zaman zaman girişimde bulunduklarını aktaran Çekiç, yapımcıların, “programdan önce mi oynayacaksınız, sonra mı?” şeklindeki sorularına muhatap olduklarına da çok üzüldüklerini belirtti. Çekiç, medyanın Romanlar hakkındaki haberleri veriş üsluplarının da dikkatle gözden geçirilmesi gerektiği, bu tür önyargıların gelişip yaygınlaştırılmasında medyanın da rolünün olduğunu belirtti.   Bu gibi önyargıların çoğunun doğru olmadığını özellikle vurgulayan EDROM Başkanı, dernek çalışmalarıyla bunların önünü almaya gayret ettiklerini aktardı.

ROMANLAR BULUNDUKLARI KÜLTÜRÜN RENGİNİ ALIYOR

Seminerde Romanların kültürel ve sosyal yaşam biçimleriyle ilgili bilgiler de veren Çekiç, Romanların bulundukları ülkenin dini ve kültürel rengini aldıklarına dikkat çekti. Romanların, içinde yaşadıkları toplumun onca önyargısına ve aşağılamalarına rağmen, yaşadıkları çevrenin kültürel ve dini kimliğine adapte olduklarını belirtti. Türkiye’de, Romanlara verilen kimlik kartlarının din hanesinde yaklaşık 30 yıl öncesine kadar “Kıptî-Muslim” yazdığını hatırlatan Çekiç, bunun Romanlar üzerinde ayrımcılığa neden olduğuna dikkat çekti.

Bu gibi problemlerin üstesinden gelmenin zaman alacağını belirten Çekiç, toplumsal kaynaşma ve birbirimizi tanıma amacıyla yapılan etkinliklerin olumlu katkısını vurguladı.

(www.kadip.org.tr, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR